Megtervezte eszközeit a neandervölgyi

2012. február 3. 09:32

A University of Kent antropológusainak újonnan publikált kutatása tudományosan is alátámasztotta azt a régi elméletet, miszerint a korai ember ősei Afrikában, Nyugat-Ázsiában és Európában megtervezték kőeszközeiket.


Már több mint egy évszázaddal ezelőtt is kutatták antropológusok a kőkorszaki emberfajok (beleértve a neandervölgyi ember) által előállított eszközök jelentőségét. Ezeket a tárgyakat, amelyeket együttesen „Levalloisnak” nevezünk, több mint 300 ezer évvel ezelőtt is gyártották Európában, Nyugat-Ázsiában és Afrikában.

A Levallois-eszközöket a régészek egyfajta pikkelyesített kőeszközökként írták le: olyan, mint egy előkészített mag, amelyet szándékosan ilyen alakúra faragtak, és amelyekből speciálisan el lehetett távolítani a Levallois-pikkelyt. Ezek a pikkelyek már régóta gyanúsak a kutatóknak, mivel a legtöbb eszköz egységes mérettel és tulajdonságokkal rendelkezik. Az ilyen és ehhez hasonló elméleteket sokan ellentmondásosnak tartják, és az utóbbi évtizedben a kutatók kétségbe vonták, hogy a Levallois eszközök termelése tudatos tervezés eredménye, egyszóval mérnöki munka lenne.

Egy kísérleti tanulmány, amelyben mai eszközökkel próbáltak előteremteni több száz őskori eszközt, helyt ad az elképzelésnek, hogy a Levallois-pikkelyek valóban őskori mérnöki munkák eredményei. A kísérleti régészetnek a morfometriával való kombinálása, valamint a többváltozós statisztikai elemzés segítségével a kenti kutatók első alkalommal bizonyították be, hogy az előkészített magok egységes típusából előállított pikkelyek lényegesen jobban hasonlítanak egymásra.

Dr. Metin Eren szerint „minél többet kell megtudunk a neandervölgyiek és kortársaik szerszámkészítési technikáiról, hogy megérthessük őket. A kifinomult szerszámkészítés azt jelzi számunkra, hogy a kognitív képességeik nagyon hasonlítottak a miénkre.”

Az emberi evolúció egyik legismertebb kutatója, Stephen Lycett a következőt mondta: „a mobilitás fontos tényező volt minden vadászó-gyűjtögető életmódot folytató populáció számára. Mivel a vadászó-gyűjtögetők számos fix eszközt hordoztak maguknál, fontossá vált, hogy az eszközeik hasznossága relatívabb legyen a súlyukhoz képest. Az új elemzések kimutatták, hogy a Levallois-pikkelyek optimalizálták hasznosságukat, ellentétben más eszközökkel.”

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma