Lopják a nigériai Nok kultúra szobrait

2012. január 11. 11:35

Folyamatosan nő a vaskori Nok kultúra iránti érdeklődés Afrikában, de a terrakotta szobrokat nem csak a régészek csodálják: egyre több kerül az illegális műkincskereskedők kezére.


A képen látható terrakotta fejeket egy nigériai faluban ásták ki, s az egyik legjobb állapotban fennmaradt daraboknak számítanak. A tárgyak a Nok kultúra idejéből valók; a közösség i.e. 1000 és i.sz. 500 között állt fenn, majd hirtelen a történelem süllyesztőjében találta magát. Ez a kultúra büszkélkedhet a szubszaharai Afrika figuratív művészetének legkorábbi tárgyaival.

Peter Breunig és Nicole Rupp német régészek (Goethe Egyetem, Frankfurt) 2010-ben, a fővárostól 160 kilométerre északra, Kushéban találták meg a bámulatos alkotásokat. Szinte csodaszámba ment, hogy a fejek a földfelszínhez közel, 60 centiméteres mélységben kerültek elő. A Nok-terrakották funkciója ismeretlen. Egyesek szerint a közösség halott tagjait reprezentálhatták, de van olyan nézet is, hogy fogadalmi ajándék lehetett, esetleg istenábrázolás.

Afrikában reneszánszát éli a Nok-kultúra tanulmányozása, ami részben azzal függ össze, hogy egyre többen próbálják a vaskori társadalmak életét megérteni, amelynek középpontjában a közösség és a technológia találkozása áll, de különösen a vasnak a társadalomban betöltött szerepe foglalkoztatja az antropológusokat. Ebből a szempontból is kiemelkedik a Nok kultúra, hiszen ez volt az egyik legelső olyan közösség Afrikában, amely vasat olvasztott.

A helyszínen folyó kutatásokat hátráltatja, csaknem ellehetetleníti, hogy folyamatosan tűnnek el a kultúrához köthető terrakotta emlékek a több száz közép-nigériai lelőhelyről. A zsákmány azonnal megjelenik az illegális kereskedelem piacán, majd a műgyűjtőkhöz vándorol.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma