Betty Ford öröksége

2011. július 14. 10:32

Tegnap helyezték végső nyugalomra Gerard Ford egykori amerikai elnök feleségét, a 93 éves korában elhunyt Betty Fordot, akit minden idők egyik legaktívabb First Ladyjeként tartanak számon.


Betty Fordnál 1974-ben, néhány héttel azután, hogy férje elfoglalta az elnöki posztot, mellrákot diagnosztizáltak. A daganat eltávolítása után nyíltan beszélt a történtekről a nyilvánosság előtt, és amerikai asszonyok millióit vette rá, hogy időben vizsgáltassák meg magukat. A First Lady a mellrák elleni kampány egyik élharcosa lett, de ugyanolyan hévvel küzdött az abortusz elfogadásáért és a női egyenjogúságot biztosító alkotmánymódosítás megszületéséért.

A nevét viselő klinikát, a Betty Ford Centert közel három évtizede, 1982 októberében hozta létre. „Betty Ford mindig alábecsülte az ezzel kapcsolatos igényeket, a központ befolyását. Ma, 29 évvel később a miénk a világ legismertebb rehabilitációs intézménye” – mondta el John Schwarzlose, a klinika igazgatója.

Az igazgató elmondta, hogy Betty Ford ma számtalan olyan emberrel találkozna, akik egykoron megfordultak az intézményben. „Ők azt mondanák:’Betty, hálásak vagyunk, hogy megadtad nekünk a lehetőséget, s hogy új életet kezdhettünk’. Az egykori First Lady erre azt válaszolná: te voltál az, te érted el” – tette hozzá.

Férje választási vereségéért ő maga is felelősnek érezte magát, ekkor a gyógyszerekhez és alkoholhoz menekült. Pár év múlva, családja segítségével kilábalt függőségéből, s részt vett a kaliforniai Betty Ford Kábítószer és Alkohol Rehabilitációs Központ megalapításában, ennek érdekében komolyan lobbizott férje oldalán a kaliforniai törvényhozóknál.

Schwarzlose felidézte: Betty Ford eleinte nem akarta áldását adni arra, hogy az intézmény az ő nevét viselje. Végül Gerald Ford győzte meg ennek helyességéről, amikor a következőket mondta hitvesének: „Ha ott lesz a neved, akkor az iránymutatás lesz az emberek számára, hogy ez egy olyan hely, ahol biztonságban lesznek”.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma