A fegyver, amit tényleg Leonardo tervezhetett

2011. június 15. 08:56

Elképzelhető, hogy Leonardo vázlatai alapján gyártották le azt az ágyút, amely bő négy évtizede került elő Horvátországban. Ez azt jelenti, hogy ez lehet az első olyan hadieszközről készült terv, amely nem egyből a polihisztor asztalfiókjában landolt.


1968-ban iskolások egy csoportja a mai Horvátország területéhez tartozó Klicevica erődjénél egy bronzból készült, háromlyukú ágyúcsőre bukkant. Jugoszlávia szétesése és a horvát függetlenségi háború után az ágyút a Benkovaci Örökségi Múzeumnak ajándékozták. Maga a fegyverdarab ritkaságszámba megy, mivel eddig nagyon kevés háromcsövű ágyút találtak a régészek.

Annyi biztos, hogy a szerkezetet egyszer használták, mielőtt az alsó része véletlenül fel nem robbant. Klicevica körül számos 15-16. századi golyót és lőszert találtak; az erőd azon a határvonalon helyezkedik el, amely a nápolyi királyok által a Velencei Köztársaságnak 1409-ben eladott Dalmáciát védte. Klicevicát idővel megerősítették, de nem annyira, hogy útját tudta volna állni a hódító oszmán török hadak előrenyomulásának (1527).

A Benkovaci Örökségi Múzeum kurátorai alapos vizsgálat alá vetették a leletet, valamint feltárták azt a helyet, ahol a fegyver előkerült, annak érdekében, hogy meg tudják állapítani a pontos korát. Mivel az erőd akkoriban velencei uralom alá tartozott, a múzeum olasz fegyverszakértőkkel konzultált, mondván, hátha kollégáiknak sikerül leszűkíteni a kérdéses időszakot. Az olasz szakemberek végül arra jutottak, hogy a háromcsövű fegyver készítésének ideje pontosan megegyezik Leonardónak a milánói Codex Atlanticusban látható tervrajzának korával.

„Vagy Velencében készítették és onnan hozták ide, vagy helyben gyártották” – mondta el Marin Curkovic, egy Benkovac melletti város múzeumának igazgatója. „Nem jelenthetjük ki száz százalékos pontossággal, hogy a fegyvert Leonardo tervei alapján készítették, de elképesztő a vázlatok és Klicevicánál talált ágyú közötti hasonlóság” – tette hozzá.

A milánói Leonardo da Vinci Tudomány és Technológia Múzeumban látható egy a rajz alapján elkészült másolat, de egyéb, a 15. századból származó fegyvert nem ismerünk. Semmilyen írásos forrásunk nincs arra, hogy a Leonardo által tervezett fegyvernemek közül akár egyet is megvalósítottak volna, így a horvátországi Benkovacban kiállított tárgy lehet az első, ha ezt a további kutatások megerősítik.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma