Jubilál az ELTE Egyetemi Könyvtára

2011. március 3. 09:04 MTI

Ünnepélyes keretek között megnyitották az ELTE Egyetemi Könyvtár 450. jubileumi évét, melynek keretében tárlatok, konferenciák és kiadványok mutatják be az intézmény történetét és jelenét, becses könyvritkaságait.


A könyvtárat a jezsuita rend alapította 1561-es magyarországi megtelepedésekor, együtt a nagyszombati kollégiummal. Az ekkor még alig néhány ezer kötetes, de tartalmában egyedülálló gyűjtemény csak 1635-ben lett a Pázmány Péter esztergomi érsek által akkor megalapított új nagyszombati egyetem - a mai ELTE elődje - könyvtárává - idézte fel Szögi László főigazgató a jubileumi évad hivatalos megnyitója előtt tartott sajtóbeszélgetésen.

"A jezsuita rend tipikusan nemzetközi szervezet volt, a különböző országokban található kollégiumok egymás közt cserélgették a könyveket. Szintén jelentős gyarapodást jelentett, amikor idekerültek a II. József által feloszlatott szerzetesrendek könyvei. Többek között ezeknek köszönhető, hogy a könyvtár rendkívül gazdag 16-18. századi gyűjteménnyel rendelkezik, mely Magyarországon unikumnak számít, de európai szinten is jelentősnek mondható" - fejtette ki a főigazgató.

A könyvtár az ország első nyilvános bibliotékájaként 1777 óta működik a fővárosban, előbb a budai várban, majd 1784-től mai helyén, a belvárosi Ferenciek terén. Kezdetben a ferences klastromban kapott helyet, mai eklektikus palotaépülete 1876-ban épült Skalnitzky Antal tervei alapján. Az intézmény 1780-tól közel egy évszázadig a nemzeti könyvtár szerepét is betöltötte.

A két világháború közti időszak pangása után, a második világháborút követően a szovjet könyvtári modell bevezetésével szakosodni kellett, és az Egyetemi Könyvtár a humán tudományok - elsősorban a filozófia, a pszichológia, a történet- és vallástudomány - gyűjtőkönyvtárává vált. Mint Szögi László felidézte, az akkori főigazgató "ügyes húzással" az ateizmus és valláskritika könyvtárának kiáltotta ki az intézményt, mely ily módon megvásárolhatta a nyugati szerzők bírálandó műveit is.

Az 1970-80-as években nagy válságon ment át az Egyetemi Könyvtár, az épület falai a metróépítéssel járó robbantások következtében megroggyantak, helyreállításuk 25 évet vett igénybe, miközben szinte ellehetetlenült a működése. Szögi László elmondása szerint csak 2000 körülre kezdtek kilábalni a nehézségekből. Az ELTE teljes könyvtárhálózatában ma több mint 3,6 millió könyvtári egységet, többek között 183 kódexet - köztük 14 Corvinát - és 1150 ősnyomtatványt őriznek.

"Az ELTÉ-n nagy hagyományai vannak a széttagoltságnak - ma nyolc kari és több mint ötven intézeti, tanszéki könyvtár létezik - ugyanakkor a modern informatikai rendszerek egységesítést követelnek meg. Nemrég vásároltuk meg a világ egyik legmodernebb integrált könyvtár-informatikai rendszerét, önálló digitalizáló műhelyet alakítottunk ki modern felszereléssel, és az átfogó vagyonvédelmi és biztonsági rendszer kiépítése is folyamatban van" - sorolta a főigazgató a jelen legfontosabb fejlesztéseit, feladatait.

A jubileumi év ünnepélyes megnyitóján Mezey Barna, az ELTE rektora hangsúlyozta: az Egyetemi Könyvtár a magyar kulturális élet egyik fellegvára maradt az Országos Széchényi Könyvtár megalapítása után is. Kiemelte: az egyetem egyik legfontosabb feladata a könyvtár anyagának digitalizálása.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter többek között arról beszélt, hogy bár az internet elterjedésével sokan a könyvkultúra halálát jövendölték, az élet rácáfolt erre a jóslatra. "Ma az áruházakban ugyanakkora területen árulnak könyveket, mint műszaki cikkeket, rendkívül népszerűek a könyvfesztiválok, a könyv pedig továbbra is az egyik legkedveltebb ajándék" - mutatott rá. A közel fél évezredes intézményt méltatta Tarlós István főpolgármester, Puskás András belvárosi alpolgármester, valamint P. Forrai Tamás Gergely SJ jezsuita tartományfőnök is.

A jubileumi év keretében március végéig látogatható a könyvtár 11-18. századi könyvritkaságaiból összeállított válogatás az épület Lotz Károly-freskókkal és Than Mór Ferenc József-portréjával ékesített dísztermében. Az év folyamán számos további program várható, a patinás intézmény részt vesz egyebek közt a Múzeumok éjszakáján, a Kutatók éjszakáján, a Kulturális örökség napjain és a Múzeumok őszi fesztiválján is.

A könyvtár történetét átfogóan a várhatóan október 20-án megnyíló és 2012. május végéig látogatható 450 éves az Egyetemi Könyvtár című kiállítás mutatja majd be, amelyhez kapcsolódva egy az intézmény történet feldolgozó új könyv is megjelenik majd.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma