Műholdakkal vadászhatunk a hazai műemlékekre

2008. augusztus 19. 10:07

Az ország épített örökségének megőrzése, az elmúlt évek legkorszerűbb műholdas helymeghatározó rendszere és a jövő hálózati társadalma egyesül a nemrégiben elindult műemlékem.hu mozgalomban.

Az elmúlt években többször is bebizonyosodott, hogy veszélybe kerültek a hazai műemlék épületek is, és aligha van olyan szervezet, amely egymagában képes lenne folyamatos figyelésükre. `Nemrég több olyan esetről is lehetett hallani, amikor a földdel tettek egyenlővé olyan épületeket, amelyek az ország közös történelmi kincséhez tartoztak. Az épületeket azonban nem csak a sokszor felelőtlen befektetői érdek, hanem az ellenkezője - a nemtörődömség is veszélyezteti` - áll az oldalon.

A mozgalom ezt a hiányt igyekszik pótolni: játékos formában buzdítja tagjait arra, hogy a több mint 11 ezer egyedileg védett objektumot felkeressék, azokról fényképeket készítsenek, állapotukról rövid leírást adjanak, majd időről-időre visszatérjenek a helyszínre.

A mozgalom tagjainak jelentéseit a www.muemlekem.hu oldalon böngészhetjük, így azok nem csupán a hivatalos műemlékvédők és az önkormányzatok számára szolgálnak információkkal, de hasznos olvasmányok lehetnek bárkinek a lakóhelye közelében lévő műemlékek állapotáról.

A honlapon az is látható: elbontott műemlékek, állattartásra használt kúriák, összedőlés határán álló épületek, befalazott városfalak jelzik, hogy érdemes volt belefogni az egyedülálló civil műemlék-felmérésbe és figyelőszolgálatba. A műemlékem.hu indulása óta, tehát alig egy hónap alatt az országosan védett műemlékállomány csaknem felét felmérték a civil mozgalom tagjai.

"A műemlékem.hu elsősorban játék, pontverseny, nyereményekkel. Ugyanakkor lehetőség arra, hogy a műemlékeket szeretők a hangjukat hallassák, s véleményüket meghallgassák az illetékesek."

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma