2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény híres emberek bizarr szokásairól

2016. január 26. 18:26

Az USA 6. elnöke, John Quincy Adams az időjárási viszonyoktól függetlenül, minden reggel meztelenül fürdött a Potomac folyóban. Az anekdota szerint (amelynek igazságtartalma kétséges) Anne Royall újságírónő ellopta ruháit, és csak azután adta vissza, hogy válaszolt a kérdéseire.

1. Az USA 6. elnöke, John Quincy Adams az időjárási viszonyoktól függetlenül, minden reggel meztelenül fürdött a Potomac folyóban. Az anekdota szerint (amelynek igazságtartalma kétséges) Anne Royall újságírónő ellopta ruháit, és csak azután adta vissza, hogy válaszolt a kérdéseire.

2. Miguel de Cervantes, a Don Quijote szerzője úgy próbálta fokozni a kreativitását, hogy térdig érő hideg vízben áztatta a lábait.

3. Leonardo da Vinci nem volt a pihenés megszállottja. Négyóránként aludt 20-30 percet, így naponta összesen 2-3 órát töltött ágyban.

4. Igor Sztravinszkij orosz zeneszerző minden nap fejen állással kezdte a napot.

5. Démoszthenész olyannyira komolya vette szónoki képességei csiszolását, hogy olykor hónapokon át csak feje egyik feléről nyíratta le a haját, hogy elmenjen a kedve a kimozdulástól, és így kényszerítse magát a gyakorlásra.

6. Friedrich Schiller német drámaíró folyamatosan rohadt almákat tartott az íróasztalán, mivel állítása szerint erre volt szüksége ahhoz, hogy írni tudjon. Barátja, Goethe nehezen viselte a szagokat.

7. A legendás meseíró, Hans Christian Andersen utazásai közben mindig hordott magánál egy kötelet, mivel folyamatosan attól félt, hogy szállodai szobájában tűz üt ki.

8. Marcel Proust gyakorlatilag az ágyban fekve írta meg Az eltűnt idő nyomában című művét. Délután 3-4 óra előtt általában fel sem kelt, ennek ellenére gyakran panaszkodott arra, hogy mennyire megerőlteti a munka.

9. II. Vilmos német császár annyira a lovaglás megszállottja volt, hogy még íróasztalánál is egy nyeregben ült.

10. A komoly mentális zavarokkal küzdő I. Ottó bajor király kijelentette, hogy a kredencében található szellemek azt tanácsolták neki, hogy egészsége megőrzése érdekében minden nap lőjön le egy parasztot. Amikor az uralkodó szokását észrevették, vaktölténnyel töltötték meg fegyvere tárát, az aznap lelőtt paraszt pedig megjátszotta, hogy meghal.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár