2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség Mózesről

2015. január 12. 11:08

1. Mózes, a rabszolgasorba döntött zsidó népet Egyiptomból kivezető próféta a történelem egyik legismertebb alakja, létezését egyetlen történeti forrás sem bizonyítja.

2. Az újszülöttek kitevésének motívuma nemcsak Mózesnél, hanem több történelmi személyiség és mitológiai alak, többek között Kürosz király, Romulus és Remus, valamint Oidipusz esetében is megjelenik.

3. Egyes történészek szerint Mózes valójában egyiptomi volt. Erre utal „fiú, fia” jelentésű neve, amely többek között Thotmesz (Thutmoszisz) és Ramszesz (Ramesszisz) fáraó nevében is szerepelt.

4. Nincs kizárva, hogy Mózes sokat merített a monoteizmust bevezető, ezért Egyiptom történelméből törölt, és csak a 19. században újra felfedezett Ehnaton reformjából.

5. A Bibliában számos utalás is történik arra, hogy Mózes „nehéz ajkú és nehéz nyelvű” volt, így a logopédusok többsége a történelem első ismert dadogójaként hivatkozik a prófétára.

6. Kutatók rámutattak, hogy a Mózest és a zsidókat segítő, Egyiptomot sújtó bibliai tíz csapás a globális felmelegedés és egy vulkánkitörés következményeként tényleg megtörténhetett.

7. Egyes kutatók szerint Mózes a törvénytáblák lehozatala alatt hallucinogén szerek hatása alatt állt, és az égő csipkebokor látványát is módosult tudatállapotának köszönhette.

8. Bár elképzelhető, hogy az Egyiptomból történő kivonulás valós történelmi esemény volt, a pontos időpontja nem meghatározható, de hagyományosan i. e. 1600 és i.e. 1200 közé teszik.

9. Egyes szakértők szerint lehetséges, hogy egy hatalmas víztömeg – bár nem a Vörös-tengernél, hanem a Nílus-deltánál – egy 12 órán át tartó, 100 km/órás szélviharnak köszönhetően valóban kettéválhatott Mózes előtt.

10. Sigmund Freud – a történészek által történelmietlensége miatt elvetett – elmélete szerint Mózes egy Ehnaton monoteizmusát követő egyiptomi nemes volt, akit a pusztában meggyilkoltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár