2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Liam Neeson: London ellopta az Elgin-márványokat 

2015. április 22. 17:15 MTI

Liam Neeson az Elgin-márványok ellopásával vádolta meg Nagy-Britanniát. A hollywoodi színész egy televíziós interjúban úgy fogalmazott: nincs semmi ok arra, hogy az athéni Akropolisz ókori márványai továbbra is a londoni British Museumban maradjanak.

"A British Museumnak vissza kell adnia a kincseket, ennyi. Vissza kell adni oda, ahonnan ellopták. Vissza kell adni" - mondta az észak-írországi születésű színész a görög televíziónak adott nyilatkozatában.

A 62 éves színészt, akit jelenleg az Éjszakai hajsza című akciófilmben láthatnak a mozinézők, 1999-ben II. Erzsébet kitüntette a Brit Birodalom Rendje (OBE) kitüntetéssel, tíz évvel később azonban felvette az amerikai állampolgárságot. A televíziós interjúban kifejtett véleményével Neeson felsorakozott George Clooney felhívása mögé, az amerikai színész-rendező tavaly erőteljesen követelte az ókori műkincsek visszajuttatását Athénnak - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján. Clooney felesége, Amal Alamuddin emberi jogokkal foglalkozó brit ügyvéd részese volt annak az ügyvédi csoportnak, amely tanácsokkal látta el a görög kormányt a műkincsek visszaszerzési kísérletében.

Októberben Amal Alamuddin annak a vélemények adott hangot, hogy Görögország igazságos harcot folytat az Elgin-márványok visszaszerzéséért, és az Egyesült Királyságot hajthatatlansággal vádolta a két fél közötti évszázados vitában a műkincsek tulajdonjogáról.

A British Museumban kiállított világhírű Elgin-márványokat a 19. század elején Nagy-Britannia akkori követe, Lord Elgin vásárolta meg Athéntól, és hazatérve a szigetországba a londoni múzeumnak ajándékozta. Görögország hosszú évtizedek óta küzd a műkincsek visszaszerzéséért. A British Museum vezetése arra hivatkozva ellenzi a műtárgyak visszaadását, hogy azok az ő tulajdonát képezik.

Nagy-Britannia felajánlotta Görögországnak, hogy kölcsönbe kiállításra átadja a kincseket, ám Athén elutasította a felvetést, mondván annak elfogadásával elismerné, hogy a műkincs a British Museum tulajdona.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár