2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszatért Svájcba a Kálvin János által saját kezűleg aláírt nyugta

2017. október 16. 12:36 MTI

Egy Kálvin János által aláírt, több mint 100 éve ellopott nyugtát adott vissza a Sotheby's aukciósház a genfi kantonnak, amelynek még tavaly decemberben sikerült megakadályoznia, hogy New Yorkban elárverezzék a dokumentumot - számolt be a Tribune de Geneve című svájci lap.

Az 1553. december 15-én kelt dokumentumon a reformáció nagy alakja elismeri, hogy átvette fizetését a vallásügyi kancelláriától. A vallástörténeti ereklyét a néhai Charles Caldwell Ryrie amerikai teológus mintegy 200 régi dokumentumot, köztük bibliákat felvonultató gyűjteményének részeként akarták elárvereztetni a Sotheby's aukciósházzal 2016. december 5-én, New Yorkban.

Pierre Fluckigert, Genf kanton levéltárának illetékesét egy szakértő értesítette annak idején a dokumentum felbukkanásáról, és miután Fluckiger megerősítette, hogy az archívum egy hiányzó darabjáról van szó, a Sotheby's úgy döntött, visszatartja a Kálvin által szignált dokumentumot mindaddig, amíg nem tisztázódik, kinek a jogos tulajdona az irat.

A feleknek végül sikerült megegyezniük és a genfi hatóságok - egy nyilvánosságra nem hozott összegért - visszavásárolták az iratot. A Tribune de Geneve értesülései szerint a visszavásárláshoz szükséges pénzösszeghez két adományozó is hozzájárult, és az iratot múlt csütörtökön adta át hivatalosan az aukciósház munkatársa a genfi városházán.

A Kálvin-féle nyugtát egyébként már 1982-ben és 1987-ben is eladták, mindkét alkalommal a Sotheby's árverésén, de a genfi hatóságok annak idején nem tudtak közbelépni, mert nem volt internet, és nem tudtak az árverésekről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár