2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Visszaszolgáltatja régészeti kincseit a New York-i Brooklyn Múzeum Costa Ricának

2021. július 5. 14:29 MTI

„A visszakerült tárgyak rengeteg információval gyarapítják tudásunkat a spanyol hódítás előtti, alig ismert kultúrákról” –  hangsúlyozta a Costa Rica-i Nemzeti Múzeum igazgatója, Cristian Kandler. Az 1305 régiség között akad olyan lelet is, amely legalább 2000 éves. 

Egy embert ábrázoló medál a Diquis kultúra időszakából
Egy embert ábrázoló medál a Diquis kultúra időszakából

Visszaadott Costa Ricának a New York-i Brooklyn Múzeum 1305 olyan régiséget, amelyet több mint 100 éve hurcolt el a közép-amerikai országból egy amerikai mágnás.

A leletek némelyike több mint 2000 éves. A kiemelkedő darabok közé tartozik egy befejezetlen sírkő, egy méhviasszal befestett nagy cserépedény és ősi kukoricafeldolgozó eszközök.

A Reuters tudósítása szerint a leleteket San Joséban kicsomagoló Costa Rica-i régészek elámultak a visszakapott régiségek láttán, közülük némelyiket csak tudományos publikációk illusztrációjaként látták, például a befejezetlen sírkövet, amely egy magas rangú vezető síremlékéhez tartozhatott egy mára letűnt civilizációban. 

A visszaadott gyűjtemény egyik legnagyobb darabja egy minden bizonnyal magvak, esetleg víz tárolására szolgáló fél méter magas cserépedény, amelynek oldalát méhviasszal festett emberi alakok és geometriai alakzatok díszítik. 

Ez a második eset, hogy a Brooklyn Múzeum régiségeket adott vissza Costa Ricának. Az első alkalommal, 2011-ben mindössze 981 prehispán műkincset szolgáltatott vissza a 4500 darabból álló gyűjteményből.

A régiségeket a közép-amerikai országban vasutat építő és banánültetvényeket birtokló brooklyni születésű amerikai üzletember, Minor Keith csempészte ki az országból, banánszállítmányokba rejtve a 19. század végén és a 20. század elején. 1934-ben adományozta őket a brooklyni intézménynek. 

Tíz éve az amerikai múzeum azzal indokolta a visszaadást, hogy igyekszenek csökkenteni a leltári állományt a származási országnak történő visszaszolgáltatással. 

A visszakerült tárgyak rengeteg információval gyarapítják tudásunkat a spanyol hódítás előtti, alig ismert kultúrákról – hangsúlyozta akkor a Costa Rica-i Nemzeti Múzeum igazgatója, Cristian Kandler. A visszakapott régiségeket a San José-i Nemzeti Múzeumban helyezték el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A régiségek „csempésze”, Minor Keith

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár