2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Valóságos csodadrogként alkalmazták az európai nagyhatalmak a kokaint az I. világháborúban

2020. november 11. 19:59 Múlt-kor

A semleges Hollandia színre lép

Ezzel egy időben, paradox módon, az első világháború egyre nagyobb keresletet teremtett a kokainra, és megágyazott egyetlen gyógyszeripari cég gyors fejlődésének: ez volt a Nederlandsche Cocaïne Fabriek, amelyet 1900 márciusában alapítottak Amszterdamban a Koloniale Bank és a Holland Kelet-Indiák kokacserje-ültetvénytulajdonosainak közös vállalkozásaként.

A háború alatt az NCF, amely lelkesen adott el kiváló minőségű kokaint mind az antantnak, mind a központi hatalmaknak, a drog első számú gyártójává vált a világon, évente átlagosan 14 000 kilogrammot előállítva. A háború tökéletes alkalom volt a cég számára, hogy elfojtsa konkurenciáját, és hatalmas profitot termeljen.

Ahogy nőtt a termelés, a gyárat modernizálták, és méretét csaknem kétszeresére növelték. A hadseregek igényeinek hatalmas növekedése meredek emelkedést eredményezett a termelésben, amely évi 20 000 és 30 000 kilogramm közötti szintre nőtt. Ez a hatalmas készlet azonban óhatatlanul a kokain árának eséséhez vezetett, az 1885-ös unciánkénti (kb. 31 gramm) 280 amerikai dollárról az 1914-es unciánkénti 3 dollárra.

Az NCF-nek óriási haszna volt Hollandia háborús semlegességéből. A háború súlyos csapást mért a konkurenciára, mivel elvágta számukra a kokalevelek importját, miközben a Holland Kelet-Indiákról akadálytalanul áramlott az NCF-hez az alapanyag. Ennek eredményeképpen Európa hadviselő országai a holland kokainra lettek utalva.

Az NCF amszterdami gyára viszonylag közel is volt a nyugati frontvonalhoz, ily módon akár rövid időn belül is nagy mennyiségű kokaint tudott szállítani szinte egyenesen a frontra, ahol a legnagyobb volt a kereslet a drog iránt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kokacserjét szedő bolíviaiak egy 19. század végi metszetenLouis Dalrymple (1866-1905): A drogok kora. A nyugati emberek a századfordulón szinte bármilyen készítményt hajlandók voltak elfogyasztani a jó egészség reményében.Az Allen's kokaintabletták hirdetése 1890-ből. A pirulák szinte minden bajra gyógymódot ígértek.Az első világháború amerikai pilótaásza, Eddie Rickenbacker bajtársaival Franciaországban. A vadászpilóták körében különösen népszerű volt élénkítő hatása miatt a kokain.Török állások ellen rohamra induló ausztrál csapatok a Dardanellákon megkísérelt invázió idején. Az ausztrál és új-zélandi sebesülteknek fájdalomcsillapítóként a kokain és a morfium kombinációját írták elő.Alvó brit katona Theipvalnál a somme-i csata idején, 1916. A brit katonák rendszerint rumot kaptak a lelkileg megterhelő feladatok, mint például a senki földjén át vezető rohamok előtt. A kutatók szerint a rum jó eséllyel tartalmazhatott kokaint is.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár