2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Valóban „Gyilkos Kastélyt” épített Amerika egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa?

2020. január 27. 17:20 Múlt-kor

Henry Howard Holmes az Egyesült Államok történetének egyik legelső sorozatgyilkosaként ismert, története már a folklór részévé vált: széles körben tudni vélik, hogy az 1893-as chicagói Világkiállítás idején Holmes szállodának álcázott „Gyilkos Kastélyába” csalogatott több tucat gyanútlan áldozatot, akiket csapóajtók mögé rejtett csapdák, többek között egy gázkamra várt, és akiknek holttesteit az alagsorban berendezett krematóriumban semmisítette meg. Holmes sokak szerint akár 200 emberrel is végezhetett pályafutása során. Mennyi igazságtartalma lehet a szinte hihetetlen beszámolóknak?

Egy évszázadnyi ferdítés

„Összesen körülbelül kilenc ember van, akikről némi bizonyossággal kijelenthetjük, hogy megölte őket” – mondta el Adam Selzer, a 2017-ben megjelent H.H. Holmes: A Fehér Város ördögének igaz története című könyv szerzője. „Egy ponton 27 gyilkosság elkövetését ismerte be, de e személyek közül többen még éltek akkor.”

Az akár 200 áldozatról szóló eltúlzott adatok Selzer szerint egy 1940-ben kiadott ponyvaregénnyel, a Herbert Asbury által jegyzett A préri ékköve: A chicagói alvilág informális históriája című kötettel kaptak szárnyra.

„Van benne egy mellékes mondat, amely arról szól, egyesek szerint akár 200 ember is lehetett” – mondta Selzer.

„Valójában senki sem mondott ilyet, de ezt követően mindenki, aki újra elmesélte a történetet, bedobta ugyanezt a sort, az emberek pedig egy idő után elkezdték úgy kezelni, mint egy valós becslést, vagy lehetséges igazságot.”

Arra sincs továbbá bizonyíték, hogy Holmes idegeneket ejtett volna foglyul szállodájában, hogy megölje őket.

A kilenc embert, akivel vélhetően végzett, mind ismerte már korábban, és az épület, amelyet birtokolt, nem is szálloda volt. A földszinten boltok voltak, az emeleten pedig hosszú távú bérlők számára voltak kialakítva lakások.

„Amikor 1892-ben egy második emeletet is felhúzott, sokaknak arról beszélt, szálloda lesz belőle, de sosem lett befejezve vagy berendezve, és sosem nyílt meg a nagyközönség előtt” – mondta Selzer. „Az egész ötlet csupán arra szolgált, hogy beszállítókat, befektetőket és biztosítókat verjen át.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Holmes „kastélya” (kép forrása: Wikimedia Commons)H.H. Holmes (kép forrása: britannica.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár