2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra megnyílik az egykori római villagazdaság Balácán

2022. március 30. 12:50 MTI

Átadták a balácai római kori villagazdaság védőtető-szerkezetét; a Nemesvámos szomszédságában álló Villa Romana három év szünet után április 1-jétől ismét látogathatóvá válik.

A balácai villagazdaság
A megújult villagazdaság épülete (MTI / Vasvári Tamás)

Az új, mintegy kétezer négyzetméter területű, fémszerkezetű védőtető teljesen befedi a 3-4. századot idéző belső tereket, benne a mozaikokat, falfestményeket – mondta a keddi átadó ünnepségen Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

Közölte: a beruházás második üteme 120 millió forintból valósult meg. Az első ütemben korszerűsítették az elektromos hálózatot, a világítást, új burkolatot kapott a padló, szellőztető rendszert alakítottak ki, összesen 500 millió forintból.

A felújítás célja az volt, hogy az egykori majorságot, ahol mezőgazdasági tevékenység zajlott, a jövő nemzedék is megismerhesse – mondta Latorcai Csaba.

A közigazgatási államtitkár beszélt arról is, hogy az unió adatai szerint Magyarország kormánya támogatja legnagyobb mértékben a kultúrát, hiszen míg Európában 2019-ben a GDP 0,5 százalékát fordították erre a célra, addig Magyarországon a nemzeti össztermék 1,1 százaléka jutott a kulturális élet támogatására.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője az összefogás fontosságát hangsúlyozta, melynek eredményeként megvalósulhatott a fejlesztés.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a tervek között említette, hogy nyaranta színi előadásokat láthat majd a közönség Balácán.

A második ütem befejeztével, idén júniustól hat kiállítás látogatható majd a villagazdaság területén. Jelenleg két kiállítást lehet megnézni, amelyek az egykori villagazdaság életébe engednek betekintést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
(MTI / Vasvári Tamás)(MTI / Vasvári Tamás)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár