2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Újra látogatható Nero császár első palotája

2019. április 15. 11:51 MTI

Tízévi restaurálás után hétvégétől látogathatják a turisták a Domus Transitoriát, Nero császár első, fényűző palotájának romjait a római Palatinus dombon.

palota
Kép forrása: origo.hu

Az első palota a hírhedt 64-es tűzvészben pusztult el

A csaknem 2000 éve épült Domus Transitoriát még Nero kortársai is bírálták szemérmetlen fényűzéséért: a 800 négyzetméteres épület burkolatai márványból készültek, falait és mennyezetét freskók borították, arany és drágakövek díszítették. Alfonsina Russo, a Colosseum régészeti parkjának igazgatója elmondta: "Nero olyan hangulatot akart teremteni maga körül, amely egy abszolút uralkodó ideológiáját fejezte ki." A palota a Rómában pusztító nagy tűzvészben 64-ben leégett, ezt követően épült meg Nero pazar Aranypalotája, a Domus Aurea, amelyet az ókori világ egyik csodájának tartottak.

A Domus Aurea az ókori világ csodájának számított

Russo szerint a Domus Transitoria, Nero első palotája már magában hordozta a későbbi Domus Aurea minden fényűzésének csíráját, olyan, mintha a Domus Aurea első próbálkozása lett volna. Az ókori életrajzíró, Suetonius beszámolója szerint "Néró első palotájában a Palatinuson "mindent arany, drágakő és gyöngyház borított". Russo pénteken Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet arra, hogy a látogatók mostantól Nero mindét palotáját bejárhatják vezetett túrákon. A restaurált falak között multimédiás installációkkal és 3D-s vetítéssel idézik fel, hogy milyen volt eredetileg a két fényűző épület.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!