2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Ujjlenyomatot találtak egy 6000 éves agyagedényen

2015. június 25. 14:09

Dán régészek egy neolitikumból származó edényen található, 6000 éves ujjlenyomatra bukkantak a németországi Fehmarn és a dániai Lolland szigetének összekötésére épülő alagút építési munkálatai előtt végzett feltárások során. Az ujjlenyomatot a Dán Nemzeti Múzeum munkatársai fedezték fel a tárgy részletesebb vizsgálata közben.

"Hirtelen nagyon közel kerültünk a neolitikumban élt emberekhez. Vajon ki lehetett az, aki otthagyta a nyomát ezen a valaha gyönyörűen festő edényen? Ez komolyan elgondolkodtatja az embert" - mondta Rikke Lund Petersen, a Lolland-Faslter Múzeum Fehmarnbelt-projektben részt vevő kutatója. 

A tölcséres szájú edényeket az első dániai földművesek használták. Az agyagtárgyaknak - amelyekről az ún. tölcséres szájú edények kultúrájának időszakát (i.e. 4000- i.e. 2800) elnevezték - lapos aljuk, és tölcséres kialakítású nyakuk volt. 

Az ujjlenyomat

Az edényen található ujjlenyomat

A korszak első feléből származó kerámiákra még csak enyhe díszítettség volt jellemző, ám ahogy idővel a korabeli mesterek tudása megnőtt, a tárgyak is egyre díszítettebbek lettek. Az edényekbe számos módon, többek között ujjal is belevéshették a különböző motívumokat a korabeli fazekasok.

A régészek 2014 őszén már 5000 éves lábnyomokat is felfedeztek a Lolland szigetén található feltárási területen. A leletek révén egyre komplexebb képet kaphatunk a neolitikum idején a mai Dániában élt emberek életéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár