2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb állítlagos Hitler-képeket találtak gyanúsnak a német hatóságok

2019. február 8. 10:08 MTI

Több tucat állítólagos Hitler-festményt foglaltak le a német hatóságok csütörtökön Nürnbergben hamisítás gyanúja miatt, a képek egy részét árverésen tervezték áruba bocsátani a hétvégén.

A Weidler aukciósháznál tartott razzia során a hatóságok 63 olyan akvarellt, rajzot és festményt foglaltak le, amelyen az A. H. vagy az A. Hitler szignó szerepel. A művek közül 26-ot szántak a szombati árverésre. Az aukciósház tagad minden rosszhiszeműséget, és közölte, hogy csak öt tájkép maradt meg a hétvégi árverésre. A lefoglalt 63 állítólagos Hitler-alkotás közül 26 szerepelt az árverési katalógusban, köztük bécsi és nürnbergi látképek, női portrék, csendéletek, az aukciósház szerint ezek 23 különböző tulajdonostól származnak. A többi képről egyelőre semmit sem tudni. A kikiáltási árak egy 130 eurósra becsült szénrajztól egy 45 ezer eurós akvarellig terjednek.

Ugyanez az aukciósház 2009-ben több, Adolf Hitlernek tulajdonított festményt árverezett el, köztük egy pár akvarellt 32 ezer euróért. 2015-ben összesen 400 ezer euró értékben adtak el németországi árveréseken további állítólagos műveket a náci diktátortól. Stephan Klingen, a müncheni Művészettörténeti Központi Intézet szakértője azt mondta a nürnbergi helyi lapnak, hogy még sosem látott együtt ennyi, Hitlernek tulajdonított képet árverésen. A szombati aukción a festmények mellett elárvereznek egykor a náci vezér tulajdonában lévő bútordarabokat és egyéb használati tárgyakat is, köztük egy fonott széket, egy hadihajót ábrázoló meisseni porcelánvázát és egy abroszt.

Szakértők középszerűnek tartják Adolf Hitler műalkotásait, amelyekkel a rangos kereskedőházak nem is foglalkoznak. Stephan Klingen szerint Hitler műveinek nincs sajátos stílusa, azok semmiben sem különböznek más piktúrák százezreitől, ezért nehéz az azonosításuk. Az aláírás grafológiai vizsgálata sem elégséges bizonyíték az eredetre, a szakértők feltételezésekre kénytelenek hagyatkozni – mondta. Január 24-én Berlinben vittek el a rendőrök egy árverésről három állítólagos Hitler-festményt, ugyancsak hamisítás gyanúja miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár