A vörösterror 133 napja

Túlélték a brazil múzeumtüzet Luzia 12 ezer éves maradványai

2018. október 24. 09:58 MTI

Megmenekült a szeptember elején tűz martalékává lett Rio de Janeiró-i brazil nemzeti múzeum egyik legjelentősebb lelete, egy nőnek az amerikai kontinensen talált egyik legrégebbi, 12 ezer éves maradványai.

Luzia csontjai

Az intézmény hét végi bejelentése szerint az emberelődök egyik leghíresebb képviselője, a 3,2 millió éve élt Lucy maradványai után Luziának nevezett nő koponyájának és combcsontjának darabjaira néhány nappal ezelőtt bukkantak rá a romok alatt. „A koponya csaknem egészét megtaláltuk, a töredékek 80 százalékát azonosítottuk, és ez az arány még növekedhet” - jelentette be Alexander Kellner, a múzeum igazgatója.

Luzia volt az egyik legnépszerűbb látványosság a szeptember 2-án porig égett múzeumban. A Brazíliában talált legrégebbi, új kőkorszakbeli emberi maradványokra 1970-ben bukkant egy francia-brazil expedíció Minas Gerais szövetségi állam területén. A felfedezés révén megváltozott a tudósok véleménye az amerikai kontinens benépesüléséről, a szénizotópos kormeghatározás ugyanis kimutatta, hogy az ember az addig véltnél sokkal korábban jelen volt már a kontinensen.

Brit szakértők, a Manchesteri Egyetem kutatói később elkészítették arcának digitális rekonstrukcióját és Luzia szobrát is. Utóbbi a Rio de Janeiró-i intézmény 20 millió darabos gyűjteményének nagy részével együtt megsemmisült. Az eredeti koponyát azonban fémtárolóban, egy szekrényben őrizték, ennek köszönhetően maradt fenn, és noha a koponyadarabok megsérültek, a szakemberek Claudia Rodrigues professzor szerint rendkívül bizakodók, a károk ugyanis kisebbek a vártnál.

Az 1818-ban alapított múzeum számított az egyik legnagyobb természettudományi és néprajzi múzeumnak Latin-Amerikában. Elsősorban 26 ezer darabos paleontológiai gyűjteményéről volt ismert. Luzia mellett egy dinoszaurusz-csontváz és a Brazíliában talált legnagyobb meteorit, az 5,3 tonnás Bendego volt az intézmény kollekciójának leghíresebb darabja.

A szeptemberi tűz oka még mindig ismeretlen. A dél-amerikai térségből származó darabokon kívül a múzeumban egyiptomi múmiákat, ógörög és római kori szobrokat és etruszk kincseket is őriztek. UNESCO-szakértők szerint hosszú évekbe telik majd a múzeum és gyűjteménye helyreállítása.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Luzia rekonstrukciója a múzeumban még a tűz előtt

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!