2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
Itt támogathatod a Múlt-kor szerkesztőségét!

Tragédiák sorába torkollott az oroszlánokat házi kedvencként tartó szovjet család története

2021. április 7. 18:39 Múlt-kor

Újabb tragédia – több halállal

A nagy hírnév miatt azonban Berberovék eddigre már kimondottan jómódúan éltek: a tagköztársaságot irányító Azerbajdzsáni Kommunista Párt vezetője, a később a független Azerbajdzánt is vezető Hejdar Alijev közbenjárására az állam felvállalta, hogy ellátja a családot az oroszlánnak való hússal, és saját kisbuszt is kaptak II. King a különböző forgatásokra és más szereplésekre való szállítására.

Az 1970-es évek végén azonban tragédiák sora követte egymást. 1978-ban szívrohamban elhunyt a 64 éves Lev Berberov, akit II. King, bár a legjobban Romant szerette, elismert afféle falkavezérnek. Nyina Berberova szerint az oroszlán ezt követően sem mutatott agresszívabb tendenciákat, bár láthatóan hiányzott neki a gazdája: gyakran feküdt szomorúan Lev holmijai közt.

Végül egy külső hatás volt az, amely a második „király” uralkodásának is véget vetett. 1980. november 24-én Nyina Berberova éppen egy, a család addigi életéről és állataikról szóló könyv előkészítésén dolgozott, majd hazatérve furcsa, füstszerű szagra lett figyelmes a lakásban, valamint arra, hogy az állatok – II. King, valamint egy ekkor szintén a családdal élő nőstény puma, Ljalja – igen szokatlanul viselkednek.

Hamar fény derült az okra: az egyik szomszéd ittasan egy műanyag fésű olvasztott darabjait dobálta át Berberovék erkélyére, hergelve az állatokat. A férfi csak azután hagyott fel ezzel, hogy Nyina megfenyegette: kihívja a rendőrséget.

Úgy tűnt, a nap a megszokott mederben folyhat tovább: Nyina ebédet adott az iskolából éppen hazaérő Romannak, majd a nagymacskákat is készült megetetni. Éppen II. Kingnek vitte a húst, amikor az oroszlán – nem tudni, hogy pontosan milyen okból – felugrott a galériára, majd onnan egyenesen Nyinának rontott. Fellökte a nőt, és mancsával a fejére sújtott. Roman édesanyja segítségére sietett, és nyakörvénél fogva próbálta lehúzni róla II. Kinget, aki azonban teljesen megvadult, és kedvenc családtagjára támadt: erőteljes mancscsapásától Roman fejbőre levált, és egy nyakcsigolyája is eltört. A fiú halott volt, az édesanya pedig eszméletét vesztette.

Nyina Berberova elmondása szerint csak a lövésekre ébredt: a hangzavart halló szomszédok kihívták a rendőröket, akik minden irányból – többek közt a háztetőről is leereszkedve – a lakásba rontottak. Miután II. Kinget lelőtték, Ljalja az erkélyről az utcára ugrott, itt érte egy lövés a szívét.

A nőt kórházba szállították, és ameddig lehetett, titkolták előle egyetlen fia halálának tényét – sérüléseit műteni kellett, és csak azután értesült a szörnyű hírről, hogy kiengedték a kórházból. Nyina Berberova súlyos depresszióba süllyedt, ami miatt több hónapos újabb kezelésre szorult. Az öngyilkosságot fontolgató nőt lánya, Jeva, valamint a színész Kjazim Abdullajev segítették túl e válságon. A nő végül feleségül ment Abdullajevhez, akitől két gyermeke született. A család ma is Bakuban él, és veszélyes állatokat nem tartanak – „csak” kutyát, macskát és papagájt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár