2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tökéletes állapotban maradtak fenn az inkák által 500 éve feláldozott lámák

2020. október 26. 19:58 Múlt-kor

A régészek számára régóta ismert az egykori inkák azon szokása, hogy emberáldozatokat mutattak be isteneiknek, nemrégiben azonban négy feláldozott láma maradványai is előkerültek Peruban.

Élve eltemetve?

A kanadai Calgary Egyetem régésze, Lidio Valdez által vezetett kutatócsoport négy láma mumifikált maradványait ásta elő az egykori inka adminisztratív központ, Tambo Viejo feltárása során.

Az állatok szőre, bár össze volt tapadva, továbbra is puha volt, ami jól mutatja, milyen kiváló állapotban találtak rá a kutatók a természetes úton mumifikálódott tetemekre. A lámákat díszes madzagokkal és karkötőkkel temették el, a becslések szerint valamikor 1432 és 1459 között.

A kutatók tanulmányukban megjegyezték, hogy semmiféle külsérelmi nyomot nem találtak a lámákon, ami arra is utalhat, hogy élve temették el őket.

„A történeti feljegyzések arra utalnak, az állatáldozatok is fontosak voltak az inkák számára, akik különleges felajánlásnak tartották őket isteneik számára” – mondta el Valdez, aki a perui San Cristóbal de Huamanga Egyetem régészeivel közösen tárta fel a helyszínt. „Ez különösen igaz volt a lámákra, amelyeknél értékesebb áldozatnak csak az emberek számítottak.”

A négy áldozati lámán kívül ezektől elkülönítve bukkantak a kutatók egy ötödik, lebomlott lámatetemre is, ami arra utalhat, az áldozat bemutatását követően valakik megpróbálhatták kirabolni a sírt, amelyet többek közt trópusi madarak tollai is díszítettek. A régészek a nagy testű lámák mellett több, hozzájuk hasonlóan feldíszített tengerimalac maradványait is megtalálták.

Tambo Viejo legújabb feltárása egy nagy lakoma nyomaira is bukkant, nagyméretű kemencék, illetve nagy ünneplésre utaló jelek formájában. Az e hónapban az Antiquity című szaklapban megjelent tanulmány szerint az öt évszázaddal ezelőtti ünnepség és lámaáldozat időpontja azután lehetett, hogy a területet békés úton bekebelezte az inka állam.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az egyik, barna szőrű áldozati állat állkapcsaA lámákat díszítő díszes madzagokAz egyik, fehér szőrzetű áldozati láma

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár