2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tízezrek nézték előben a „Nemek csatáját”

2019. szeptember 20. 12:05 Múlt-kor

„Ne értsenek félre, szeretem a nőket, a hálószobában és a konyhában is” – az 55 éves Bobby Riggs egy sajtótájékoztatón így foglalta össze a szebbik nemről alkotott véleményét nem sokkal a „Nemek csatájára” keresztelt történelmi teniszrangadó előtt. Riggs magabiztos volt, de egy 29 éves hölgy, bizonyos Billie Jean King mindent a feje tetejére állított.

Billie Jean 11 évesen váltott a szoftballról a teniszre, miután szülei azt tanácsolták neki, hogy az utóbbi sokkal nőiesebb sport. A váltás jól sikerült, Billie Jean szédületes karriert futott be, 39 Grand Slam-győzelemig jutott. 1972-ben a világranglista első helyezettjeként pályafutása csúcsára ért. Amellett, hogy remek teniszező volt, kiállt a női teniszezők egyenlő jogaiért, követelve a fizetésbeli különbségek eltörlését a női és férfi sportolók között. Billie Jean még az 1973-as US Open bojkottját is kilátásba helyezte.

Bobby Riggs az 1930-as és 40-es években a legjobb amerikai teniszezők között volt, akinek 1939-ben sikerült Wimbledonban is diadalmaskodnia. Évtizedekkel később, 1973-ban a női teniszezők mozgolódására felfigyelő veterán Riggs gondolt egyet és elhatározta, hogy egy teniszmérkőzésre hívja ki az egyik ünnepelt női teniszezőt, hogy annak legyőzésével bizonyítsa a férfiak felsőbbrendűségét.

A nagy ütközet előjátéka Riggs szempontjából sikerrel zárult. A kaliforniai Ramonában, 1973. május 13-án rendezett összecsapáson az 55 éves Riggs lemosta a pályáról a világelsők között számon tartott 30 éves ausztrál sztárt, Margaret Courtot. A meccs után Riggs, aki magát „hímsoviniszta disznóként” emlegette, a következőket nyilatkozta: „Most már Kinget akarom. Bármin hajlandó vagyok játszani vele, agyagon, füvön, fán, betonon, márványon, de még gördeszkán is.”

A nagy ütközetnek a houstoni Astrodome adott helyett 1973. szeptember 20-án. A stadion megtelt, több mint 30 ezren voltak kíváncsiak  Riggs és King összecsapására, amely a mai napig  legmagasabb látogatottságú amerikai teniszmérkőzésként van  számon tartva az USA-ban. A párviadalt természetesen a televízió is közvetítette; 50 millióan nézték az Egyesült Államokban és 90 millióan világszerte. A mérkőzés igazi show-ként indult: King úgy vonult be, mint Kleopátra; a teniszcsillagot félmeztelen, kidolgozott izomzatú, rabszolgának öltöztetett férfiak szállították az arénába, míg Riggs egy fotómodellek vontatta díszes riksán érkezett.

A pályán King nem kegyelmezett, a „hímsoviniszta disznót” 6-4,6-3, 6-3-as eredménnyel küldte az öltözőbe. Mielőtt elhagyta a pályát Riggs, ezt súgta King fülébe: „Alábecsültelek téged.” A női egyenjogúságáért folyó küzdelem egy új szintre lépett. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár