2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tízezer éves kőszerszámokra bukkantak az Egyesült Államokban

2015. szeptember 14. 15:57 MTI

Több ezer kőszerszámra bukkantak régészek az amerikai Redmondban egy bevásárlóközpont közelében található építkezési terület régészeti felmérése közben, a leletek legalább tízezer évesek lehetnek.

A most feltárt leletek a legrégebbi kőszerszámok, amelyeket a Puget-tengerszoros környéki síkságon találtak - vélte Robert Kopperl, az ásatás vezetője. A felfedezés arról a történelem előtti időszakról szolgál információval, amikor mamutok és ősbölények népesítették be a mai Washington állam nyugati részét alkotó területet. A térségben alig néhány, tízezer évesre, vagy még régebbire becsült lelőhelyet tártak fel eddig. A szerszámok egyikének kémiai vizsgálata felfedte, hogy készítőinek étrendjében szerepelt bölény, őz, medve, bárány és lazac is. Előkerült egy lazaccsontváz maradványa, amely bizonyítja, hogy a halfaj példányai már tízezer évvel ezelőtt is felúsztak a környékbeli patakokon.

Robert Kopperl szerint a Bear-patak partján fekvő lelőhelyet annak idején kisebb embercsoportok népesíthették be, akik kőszerszámokat készítettek és javítottak. A helyszín kedvező fekvése miatt alkalmas volt arra, hogy innen induljanak vadászni, halászni és gyűjtögetni. A lelőhelyet feltáró régészek eleinte nem találtak semmi figyelemreméltót, azonban amikor mélyebbre ástak, beleütköztek egy alig 30 centiméter vastag tőzegrétegbe - egy legalább tízezer éves mocsár maradványa -, alatta rejtőzött a gazdag leletegyüttes. A régész szerint a leletek megtalálásának helyéből egyértelmű, hogy korábbiak, mint az őket beborító, mindeddig megbontatlan tőzegréteg. A szénizotópos kormeghatározás szintén megerősítette, hogy a szerszámok legalább tízezer évvel ezelőtt készülhettek.

"Nehéz hasonló lelőhelyet találni a Cascade-hegységtől nyugatra" - magyarázta Robert Kopperl, aki szerint ebben közrejátszik a térséget borító erős növénytakaró, valamint az is, hogy a tájat jelentősen átformálta a tengerszoros vidékét mintegy 15 ezer évvel ezelőtt beterítő Kordillerák-jégtakaró is. A hegységtől keletre több helyszínen találtak még 12-14 ezer évesre becsült kőszerszámokat. Ugyan a feltárás bizonyítja, hogy a környéken már röviddel a jégmezők visszahúzódása után is éltek emberek, egyelőre számos rejtély övezi a vidék legkorábbi lakóit és eredetüket. A megtalált leleteket a vizsgálatok után átadják az őslakos Muckleshoot indián törzsnek, esetleges kiállításukra vonatkozóan még nem született terv.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár