2020. tavasz: Halálos tudomány

Tíz nagy győzelem a halál fölött

2020. március 21. 08:27 Magyar László András

Veszettség

A veszettség olyan agyhártyagyulladás, amelyet állati nyálban tenyésző vírus okoz. Néha kilencven napon át is panaszmentesen lappanghat, majd hirtelen fejfájás, hányás, rosszullét, izgatottság, görcs fogja el a beteget, akit ekkor már a víz látványa vagy hangja is iszonyattal tölt el – innen a kór másik neve, a víziszony. A halált fulladás, szívmegállás okozza.

A betegség elleni immunizáció módját a XIX. század egyik legnagyobb orvosa, Louis Pasteur dolgozta ki, aki 1884-ben vírust injekciózott nyulakba. Miután szegény nyulak megdöglöttek, kiemelte a gerincüket, és két hétig szobalevegőn szellőztette őket. A nyúlgerincben lelt gyöngébb vírust aztán megint befecskendezte más nyulakba. Az eljárást több nyúlcsapattal is megismételte, így gyengítette végül oltóanyaggá a vírust.

Pasteur kész szérumát először 1885-ben egy olyan kilencéves fiún próbálta ki, akit tizennégyszer harapott meg egy veszett kutya. A fiú meggyógyult, így elkezdődhetett a tömeges immunizáció: az oltóanyagról minden országban önálló Pasteur-intézetek gondoskodtak. Pasteur módszerét azonban sokáig támadták, csak 1927 óta tekintik kockázatmentesnek. Az oltóanyagot 1940-ben Fleury tökéletesítette.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Edward Jenner egy gyermeket olt beAlbert Calmette és Camille GuérinA franciák magadaszkári inváziója során csupán 20 katonájuk esett el harcban, több mint hatezret a malária vitt a sírba

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!