2020. tavasz: Halálos tudomány

Tíz nagy győzelem a halál fölött

2020. március 21. 08:27 Magyar László András

Szifilisz

A szifiliszt a Treponema pallidum spirochete okozza. Európában az 1490-es években jelent meg Nápoly ostrománál, majd villámsebesen végigpusztította kontinenst. Sokáig úgy hitték, hogy a kórt Kolumbusz hajósai hurcolták be Amerikából, ám ez tévedés, 1490 körül csupán a betegség új, a korábbinál gyilkosabb változata ütötte fel a fejét. A korabeli nyelvekben a kórnak számos neve volt, a franciák olasz, az olaszok pedig francia betegségnek nevezték – a magyar „franc” szó is ennek az elnevezésnek az emlékét őrzi.

A szifilisz a XVI. század elején halálos kimenetelű volt, a beteget iszonyatos kiütések lepték el, majd szinte elevenen rothadt el. A szifilisz – amelynek neve egy olasz orvos–költő, Fracastoro versének címéből származik – nemcsak a testre, hanem a korszellemre is hatott, és a protestantizmus térhódításában is fontos szerepet játszott. A szifilisz szexuális úton terjed, ám öröklődhet is. Olykor évekig lappang, majd az idegrendszer és a keringés károsodása következtében szellemi és testi leépülést eredményez.

Számos híres ember halt meg e betegség következtében, köztük Friedrich Nietzsche, Semmelweis Ignác és Vörösmarty Mihály is. Kezdetben „csodaszerekkel”, guajacumfával, sarsaparillával, higannyal próbálták kezelni, ám egyik sem vezetett eredményre. A terápiában az áttörést Paul Ehrlich Salvarsan nevű, 1904-ben feltalált arzéntartalmú – a kemoterápia nyitányát jelentő – orvossága hozta el. A szifilisz penicillinszármazékokkal is gyógyítható, ám sajnos nem minden esetben.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Edward Jenner egy gyermeket olt beAlbert Calmette és Camille GuérinA franciák magadaszkári inváziója során csupán 20 katonájuk esett el harcban, több mint hatezret a malária vitt a sírba

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!