2020. tavasz: Halálos tudomány

Tíz nagy győzelem a halál fölött

2020. március 21. 08:27 Magyar László András

Tífusz

A tífusz a háború, a nyomor és az éhség nyomában kullogó járványos betegség, amelyet egy Rickettsia nevű kórokozó terjeszt. Tünetei kezdetben az influenzához hasonlatosak, ám később rózsaszín, lassan elbarnuló kiütések jelennek meg a testen, a beteget pedig rettentő fejfájás és gyakran eszméletvesztést is okozó láz gyötri. A 15 éves háború idején, a XVI. század végi Magyarországon olyan pusztítást végzett a járvány, hogy sokáig „morbus hungaricus”-nak, magyar betegségnek nevezték a tífuszt a szakirodalomban. Arra, hogy a kórt tetvek terjesztik, az orvosok már a XIX. században rájöttek, a kórokozót azonban csak 1914-ben azonosította Stanislaus Josef Matheus von Prowazek és Henrique da Rocha-Lima (egyébként mindketten e kór áldozatai lettek).

A betegség megelőzéséhez a kórokozók hordozóját, a tetveket kellett elsősorban elpusztítani. Ezt a második világháborúban elterjedt DDT hatásosan megoldotta. Egy lengyel orvos, Rudolph Weigle már 1930-ban kidolgozott ugyan egy tífusz elleni szérumot is, amelyet azonban csak kis mennyiségben tudott előállítani. A nagybani gyártást egy amerikai egészségügyi menedzser, Harvey Cox oldotta meg 1937-ben.

Míg a DDT, az oltóanyag és a bőséges koszt együttes alkalmazásával az amerikai hadseregben sikerrel előzték meg a tífuszjárványokat, az európai hadszíntéren milliók váltak a betegség áldozataivá: különösen az 1943-as dél-itáliai és az 1945-ös németországi járványban pusztultak el sokan. A ragály a frontokon és a koncentrációs táborokban is százezerszám szedte áldozatait. Noha az elmúlt hetven évben Európában még az egyedi tífuszesetek is rendkívül ritkák, s bár a betegség kórokozója és gyógymódja egyaránt ismert, háború, éhínség esetén, sötét kísértetként e kórság mégis bármikor visszatérhet közénk.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Edward Jenner egy gyermeket olt beAlbert Calmette és Camille GuérinA franciák magadaszkári inváziója során csupán 20 katonájuk esett el harcban, több mint hatezret a malária vitt a sírba

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!