2020. tavasz: Halálos tudomány

Tíz nagy győzelem a halál fölött

2020. március 21. 08:27 Magyar László András

Rák

Rák nevű betegség voltaképpen nincsen, hiszen legalább százötvenféle olyan, ennek nevezett betegség létezik, amelyeknek szinte semmi közük sincs egymáshoz. Csak kevés rákfajta gyógyíthatatlan, és ezek sem minden esetben végzetesek. Léteznek eleve ártalmatlan rákfajták is, a legtöbb rákbetegség pedig, ha időben észreveszik, úgynevezett integratív (több gyógymódot egyesítő) terápiával teljesen gyógyítható. Ilyen például a prosztata-, a here-, az emlő- vagy a méhrák.

A korán diagnosztizált bőrrákok 95 százaléka szintén gyógyítható. Léteznek továbbá nem gyógyítható, de jól kezelhető rákfajták is, amelyekkel akár húsz-harminc évig is együtt lehet élni. A rákkuktatásra világszerte milliárdokat fordítanak, ám egyre valószínűbb, hogy olyan módszer vagy gyógyszer, amely mindenfajta rákot egyszerre gyógyítana, nem létezik.

E területen a tudománynak apró lépésekkel és sok-sok irányban kell előrehaladnia. A „rák” terápiája ugyanis csupán többféle eljárás – például célzott kemoterápia, mikro- és génsebészet, besugárzás, az életmód és a táplálkozás szabályozása, pszichoterápia – együttes alkalmazásával képzelhető el.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Edward Jenner egy gyermeket olt beAlbert Calmette és Camille GuérinA franciák magadaszkári inváziója során csupán 20 katonájuk esett el harcban, több mint hatezret a malária vitt a sírba

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!