2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Takargatott diktatúra, kitelepített cigányok, karlendítő franciák – Hitler két olimpiája

2016. augusztus 25. 13:48 Csernus Szilveszter

A Führer megalomániája

Bár az 1936-os nyári játékokra minden idejében elkészült, és a szervezés sem hagyott maga után kívánnivalót, mégis árnyék vetült az olimpiára még a megnyitó előtt. 1935 novembere óta a zsidók és cigányok kvázi „félállampolgári” sztátuszba kerültek; az aggályokat csak növelte amikor a Wehrmacht 1936 márciusában bevonult a Rajna-vidékre. Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök már a bojkotott fontolgatta, ám Hitler megnyugtatta a kedélyeket és biztosította a szabad részvételt fajra vagy vallásra való tekintet nélkül. Roosevelt jobb belátásra térítésében döntő szerepet vállalt az amerikai sportpolitikus Avery Brundage, a NOB későbbi elnöke, így végül csak a baloldali vezetésű Spanyolország bojkottálta Hitler olimpiáját (a barcelonai „ellenolimpiát” a spanyol polgárháború kitörése miatt kellett elhalasztani).

Fortepan (Lőrincze Judit)

Hitler az olimpia alatt igyekezett takargatni a diktatúrát, a játékok idején az antiszemita hangvételű cikkek közlésével is felhagyott a német sajtó, Németország jó vendéglátó képét nyújtotta a külföldiek felé. Az előkészületek során Berlinben új villamos- és metróvonalat építettek, a helybéli cigányokat pedig kitelepítették. Az 1936-os olimpia nem csak monumentális építményei miatt vált a legek olimpiájává. 1800 akkreditált újságíró révén az eddiginél jóval nagyobb tömegek informálódtak a napi sporteseményekről. Emellett ez volt az első olimpia, amelyet a rádió élőben közvetített, de ugyanúgy a televízióban is elsőként sugároztak néhány eseményt. Az akkori technikai viszonyok mellett ez rendkívüli teljesítménynek számított.

Fortepan (Lőrincze Judit)

Az olimpiai fáklya is ekkor debütált. 1936-ban vitték végig először az olimpiai lángot a görög Olümpiától a játékok helyszínéig hét országon – köztük hazánkon – át. Görögországban a Carl Zeiss Jena cég által gyártott tükörrel gyújtották meg a fáklyát, melynek bécsi állomását Anschluss-párti-, míg Prágában németellenes tüntetés kísérte, amely során el is oltották az olimpiai lángot. Egy hivatalos német plakát ugyanis a Szudéta-vidéket Németország részeként ábrázolta.

A náci építészet és az olimpiai eszme 1936-ban egymásra talált, ugyanis a létesítményeket ez alkalommal indokolt volt ókori mintára konstruálni. A hatalmas stadionok minden látogatót lenyűgöztek, a nézőtér a legtöbb eseményen teltházig töltötte az amfiteátrumokra emlékeztető építményeket. A világ akkori legnagyobb stadionja, a Reichssportfeld (mai nevén: Olimpiai Stadion) 110 ezer embert, az úszóstadion 18 ezret, míg a fedett Deutschlandhalle 20 ezer embert tudott befogadni.

Fortepan (Lőrincze Judit)

Az emlékezetpolitika kiemelt helyet kapott az olimpián. Létesítményt neveztek el Paul von Hindenburg első világháborús német főparancsnok, későbbi köztársasági birodalmi elnökről, a belgiumi Langemarck csatahelyszínéről is, sőt az első nap a sportolók „kötelezően” megkoszorúzták az ismeretlen katona emlékművét az Unter den Lindenen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Hermannplatz, Karstadt áruház <br /><i>Fortepan (Lőrincze Judit)</i>Olimpiai Stadion főbejárata a stadion felől fotózva <br /><i>Fortepan (Lőrincze Judit)</i>Olimpiai Stadion, az olimpia záróünnepsége <br /><i>Fortepan (Lőrincze Judit)</i>Unter den Linden, jobbra a Staatsbibliothek, háttérben a Brandenburgi kapu <br /><i>Fortepan (Lőrincze Judit)</i>Olimpiai Stadion, a női diszkoszvetés eredményhirdetése <br /><i>Fortepan (Lőrincze Judit)</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár