2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt női veterán, aki megérdemelné, hogy támaszpont viselje nevüket

2020. augusztus 5. 16:56 Múlt-kor

Charity Adams Earley: az első afroamerikai női katonatiszt

Charity Adams a második világháborúban, még a WAAC-ben kezdte meg szolgálatát, azonban a korabeli szegregált haderő szabályai itt is érvényesek voltak: más fekete nőkkel szolgált egy kizárólag színes bőrűekből álló egységben.

A matematika-fizika szakon diplomás Earley civilként tanárnő volt, a WAAC megalakulása után azonban érdekelte a háborúban való részvétel. Felvételét követően ő lett az első afroamerikai nő, aki tiszti rendfokozatot szerzett a hadsereghez integrált WAC-ben, majd 1944-ben az ő egysége volt az egyetlen színes bőrűekből álló WAC-alakulat, amely külföldön is szolgált.

Az eddigre őrnagyi rendfokozatot elérő Earley által vezetett 6888. központi postai irányzászlóalj feladata a levelek eljuttatása volt a frontvonalban szolgáló katonáknak. A háború káoszában napi 65 000 küldeményt dolgoztak fel, amivel messze kitűntek a mezőnyből.

Európai szolgálata során Adams többször összetűzésbe került fehér elöljáróival a szegregációs előírások be nem tartása miatt, azonban ez nem akadályozta a további előmenetelben: alezredesként, a WAC-ben elérhető legmagasabb rendfokozat birtokosaként szerelt le a háború végén, és újból tanárként helyezkedett el. Mindemellett a közszolgálat egyik oszlopos alakjává vált Ohio államban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Charity Adams Earley (kép forrása: Pinterest)Edith Nourse Rogers 1942-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)Harriet Tubman (kép forrása: Flickr)Mary E. Clarke búcsúztatása nyugállományba vonulásakor (kép forrása: Wikimedia Commons)Lori Piestewa (kép forrása: El Paso Times)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár