Öt különleges fogás a középkorból
2019. április 8. 18:33 Múlt-kor
Korábban
Pástétomok
Az ételeket gyakran tekerték tésztába a középkorban – ezáltal lehetett a húst a korban bevett kőkemencékben megsütni anélkül, hogy megégett vagy kormos lett volna, és ráadásul a kisülő ízletes, sűrű szaftját is lehetett így élvezni. A különféle piték héját gazdagon díszítették, hogy ezzel is kimutassák a házigazda státusát, a lakoma résztvevői pedig ezt sokszor meg sem ették, csak a tölteléket.
Voltak azonban olyan tésztaételek is, amelyek egészben való fogyasztásra készültek. A „Le Ménagier de Paris”, azaz „A párizsi háztartás” című francia műben például sajtos- gombás pástétomreceptet is találni, amely „egy éjszakát állt gombákat” javasol. A recept szerint a „kicsiny, belül vörös és felül zárt” fajta a legjobb.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Egy legenda szerint a mai napig segíti a diákokat Lorántffy Zsuzsanna tegnap
- Szeretett zenélni, de a fizika húrjain Einstein szebben játszott, mint a hegedűjén tegnap
- A Borisz Godunovot állítja színpadra a Magyar Állami Operaház tegnap
- Országszerte számos programmal készül régizenei évadában a Haydneum tegnap
- A Budapest arculatát is meghatározó norvég építészre emlékeztek tegnap
- Orvosnak tanult, de az írói pályán vitte sikerre Németh László tegnap
- Nehezen birkóztak meg a hatóságok San Francisco egyik legnagyobb természeti katasztrófájával tegnap
- Kiátkozás és birodalmi átok: Luthert semmi sem tántorította el reformszándékaitól 2024.04.17.