2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Szinte egymaga alkotta meg a vadnyugatról élő mai képünket Buffalo Bill

2021. január 10. 15:58 Múlt-kor

Nevetséges, de sikeres

A nagy változást 1872 januárja hozta meg, amikor részt vett Alekszej Romanov orosz nagyherceg vadászatán, amelyet a sajtó hatalmas érdeklődéssel kísért. Még 1869-ben megismerkedett a filléres regényíró Ned Buntline-nal, aki előbb folytatásokban megjelenő regényt írt Cody kalandos életéből (valójában többnyire Buntline által kitalált események sorából) Buffalo Bill, King of the Bordermen címmel, ezt 1872-ben színre is vitték.

A darabban ő is színpadra lépett egy másik nyomkeresővel, Texas Jack Omohundróval. Az első előadást Chicagóban rendezték és nagy sikert arattak, pedig a kritikusok a játékát nevetségesnek találták.

A nagyérdeműt azonban nem érdekelte a kritikusok véleménye: Cody óriási showman volt, a közönség imádta. Előbb új darabbal, A nyugat nyomkeresői címmel indultak turnéra, majd a csoport összetétele is frissült.

1873-tól új néven – Buffalo Bill Combination – turnéztak az év egyik részében, a hátralevőben Cody tovább folytatta a nyomkeresést, az indiánok ellen tizenhat csatában vett részt.

1883. július 4-én mutatta be először négyórás, 1200 szereplőt foglalkoztató műsorát Buffalo Bill's Wild West címmel, amellyel diadalmenetben utazta be Amerikát, később pedig az egész világot.

A kültéri előadásban még élő bölények, szarvasok, medvék, és szarvasmarhák is szerepeltek. Eljátszották, miként vitte meg a Pony Express Lincoln megválasztásának hírét, hogyan támadtak indiánok a nyugatra tartó szekérkaravánokra, némely beszámoló szerint az előadás Custer híres Little Bighorn-i vereségének eljátszásával ért véget, melyben az ellentmondásos tábornok szerepét Cody játszotta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Buffalo Bill 1880 körülEdgar Samuel Paxson: Bölényvadászat (1905)A Buffalo Bill's Wild West előadás hirdetőplakátjaLóháton ülő amerikai őslakosok 1905 körül. A háttérben látható épületek arra engednek következtetni, hogy a fotó egy vadnyugati előadáson készült.Buffalo Bill (k) Varjú Sas és Ülő Bika lakota törzsfőkkelA 101-es Ranch és a Buffalo Bill’s Wild West Show előadói, középen Buffalo Billel valamikor az 1900-as évekbenBuffalo Bill sátrában, egy térképpelTeljes jelmezbe öltözött indiánok és cowboy szalmabálákon ülnek egy 1930-as évekbeli vadnyugati előadáson
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár