2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ritka színes képek az orosz-japán háborúról

2015. augusztus 7. 08:27

Az orosz-japán háború (1904. február 8.-1905. szeptember 5.) a 20. század első jelentős összecsapása volt, amely két, egymással főként területi kérdésekben (Mandzsúria, Korea) rivalizáló ázsiai birodalom között robbant ki. Ritka, színes képek segítségével idézzük fel a múlt század cári óriásának és a "sárga veszedelem" közti véres háborút.

A hatalmas kiterjedésű cári Oroszország a tengeren is terjeszkedni kívánt, s meleg tengeri, csendes-óceáni kikötőket akart nyitni a kereskedelmi, valamint a folyamatosan növekvő hadi flottája számára. A vlagyivosztoki támaszpont csak nyáron volt használható, azonban Port Arthur kikötője egész évben működött.

Japán felajánlotta, hogy elismeri a cári birodalom mandzsúriai hódításait, ha cserébe Moszkva elfogadja Koreát japán befolyási övezetként. Oroszország ezt visszautasította, Japán pedig úgy döntött, háborúba kezd. Miután a tárgyalások kudarcba fulladtak, a japán hadiflotta hadüzenet nélkül rontott a Port Arthurban állomásozó orosz flottára. Japán a tengeri viadal után szárazföldön is többször legyőzte ellenfelét.

A következő évben az orosz hadvezetés átirányította a balti-tengeri flottáját az ázsiai térségbe. Togo tengernagy felkészülten várt a Japánt Koreától elválasztó csuzimai szorosban: bekerítette, s néhány óra alatt szinte teljesen megsemmisítette az Afrika megkerülésével érkező orosz flottát. A háború japán győzelemmel végződött, s rádöbbentette a nagyhatalmakat, hogy komoly tényezőként kell tekinteniük a kelet-ázsiai szigetországra.

[galeria_kep_3521]

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár