2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Szeptemberben nyílik meg a világ első, teljesen virtuális és ingyenes múzeuma

2020. szeptember 1. 15:14 MTI

Szeptemberben nyílik meg a világ első, teljesen virtuális múzeuma, amely ingyenesen látogatható mindenkinek – jelentette be a különleges kulturális intézmény brit alkotója.

VOMA

A Vitruális Online Múzeum (VOMA) a világ legjelentősebb múzeumaiból, köztük a párizsi Orsay Múzeum és a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményéből is válogat, de szerepelnek benne olyan alkotások is, amelyek csak online tekinthetők meg – mondta el a 39 éves brit festő, Stuart Semple, a projekt atyja.

Mint érvelt, a művészet értelme, hogy megossza és közvetítse az ötleteket, de sokan vannak, akik nem tudnak elutazni egy múzeumba. A virtuális múzeumban azonban számukra is elérhetővé válnak a műalkotások.

A pandémia miatt idén világszerte szinte minden múzeum hónapokra bezárt. Néhány intézmény pár órára már kinyitja kapuit és korlátozott látogatószámmal újra működik, de vannak olyan múzeumok is, amelyek talán sohasem nyithatnak ki ismét, különösen a fejlődő országokban.

A VOMA látogatása ingyenes lesz létrehozóinak szándéka szerint. Az alapítók remélik, hogy a VOMA-nak sokszínű közönsége lesz, különös tekintettel arra, hogy a faji egyenlőtlenségek világszerte a reflektorfénybe kerültek.

Semple szerint a művészeti világ amúgy is főleg a fehér közönség felé fordul, és ezen is változtathat a virtuális múzeum.

A VOMA számára egy digitális épületet hoztak létre, amelyben szabadon vándorolhatnak a látogatók, és nagyfelbontású 3D-s formátumban nézhetik meg közelről is az alkotásokat.

A látogatók közben kommentárjukat is leírhatják, ismertetéseket olvashatnak és barátaikkal cseveghetnek is a platformon.

A múzeum a való világhoz is kapcsolódik azon a módon, hogy például a külső időjárás, napszak befolyásolja a belső világítást. A látogatók így egy hideg esős reggelen vagy csillagfényes nyári éjszakán is betérhetnek a páratlan gyűjteménybe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár