2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Széchényi-leszármazottak találkozójára került sor az OSZK-ban

2024. augusztus 29. 15:05

A könyvtáralapító Széchényi Ferenc, valamint fiai, Széchenyi István, a legnagyobb magyar és testvérei, Széchényi Lajos és Széchényi Pál mintegy száz utóda gyűlt össze a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Országos Széchényi Könyvtárban (MNMKK OSZK) 2024. augusztus 25-én.

Széchényi-leszármazottak
A Széchényi-leszármazottak a nemzeti könyvtárban (Fotó OSZK.)

A különleges és nagyszabású esemény szervezője gróf Széchényi Kálmán, Széchényi Ferenc szépunokája, Széchenyi István testvérének, Lajosnak az ükunokája volt.

A Németországban élő nyolcvanéves gróf saját családja is szétszóródott a világban, ezért érezte fontosnak, hogy legalább ötévente találkozzanak egymással.

Ezt a családi eseményt bővítette ki a későbbiekben egy olyan többnapos rendezvénnyé, amelyre Ausztráliából, Dél-Amerikából, Európa több országából és hazánkból is érkeznek családtagok.

A 2024-es találkozó egyik fontos állomása a nemzeti könyvtár volt, ahol Lewalt-Jezierski Zoltán, a Főigazgatói Kabinet vezetője fogadta és üdvözölte az összegyűlteket. Széchényi Kálmán elmondta, hogy már a nyolcadik generáció képviseltette magát az eseményen, és minden korosztály részt vett a programon.

A könyvtár szakemberei több nyelven vezettek csoportokat az Esszencia című állandó kiállításon, és egy rögtönzött tárlaton a vendégek megtekinthették a Széchényi-leszármazottakhoz kötődő relikviákat, kottákat és műalkotásokat is.

Az MNMKK OSZK számára nagy megtiszteltetés, hogy alapítójának utódai fontosnak tartják hazánk kulturális örökségének megismerését, ezzel szimbolikusan összekapcsolva a múltat és a jelent.

A nemzeti könyvtár elkötelezetten követi Széchényi Ferenc alapítói szándékát, hogy a gyarapodó magyar kulturális értékeket elérhetővé tegye, valamint megóvja azokat az utókor részére, ezzel biztosítva, hogy a múlt öröksége a jelenen keresztül éljen tovább a jövő generációi számára. 

További információ a sajtó képviselői számára: [email protected].

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Széchényi-leszármazottak a családfát tartalmazó tárló körül (Fotó OSZK.)Széchényiek a Esszencia kiállításban (Fotó OSZK.)Gróf Széchényi Kálmán köszöntője a nemzeti könyvtárban (Fotó OSZK.)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár