2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szavazd meg a Rocker Rádió oldalán az 2004-es év legjobb rockzenei albumát!

2021. május 13. 12:38

Folytatódik a Metal Történelem, amelynek keretében ma, május 13-án 2004 legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz nagy része otthonülős lett, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy ezek a nehéz hónapok kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, május 13-án 2004 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Herman Melville 1851-ben kiadott Moby Dick című regényére épül az atlantai Mastodon második nagylemeze, a 2004-es Leviathan. A tíz tételes korong rendkívül pozitív fogadtatásban részesült, hiszen számos vezető szaklap is az év lemezének választotta az anyagot. Az album alapötletéről így nyilatkozott a banda dobosa Brann Dailor: „A nagy-britanniai turnénk során a Moby Dicket olvastam, és épp Londonban játszottunk, amikor beugrott, hogy akár a könyvre is építhetnénk a következő lemez koncepcióját. Kikerestem a megfelelő bekezdéseket és felolvastam őket a többieknek.

Tizenkét év lemezmentes időszak után, korábbi énekesük, Paul Baloff halálának második évfordulóján, 2004. február 2-án jelent meg a Bay Area-ból szárnazó thrasher brigád, az Exodus hatodik albuma. A Tempo of the Damned című korongon kilenc új szerzemény mellett helyet kapott a zenekar munkásságának egyik korai, 1982-es gyöngyszeme, az Impaler is, melynek társszerzője nem volt más, mint a csapatot a kezdeti időkben szólógitárosként erősítő Kirk Hammett.

Komoly mérföldkőnek számít 2004 a Farkas Zotya által vezetett Ektomorf karrierjében. Ebben az évben jelent meg legelső olyan nagylemezük amelyet már egy komoly, nemzetközi szinten is magasan jegyzett kiadó gondozott. A Destroy felvételeire Dániában került sor, az Ant Farm Studioban. A munkálatokat pedig nem kisebb név felügyelte, mint a korábban a Mnemic, valamint a The Haunted producereként is bizonyító Tue Madsen.

Bár az elkötelezett rajongóknak csak egy pillanatnak tűnt, de 2004-ben már  az ötödik nagylemeznél tartott a finn Nightwish története. Az Once, többek között a remek érzékkel kiválasztott kislemezeknek, valamint az intenzív koncertezésnek is köszönhetően magas eladásokat produkált világszerte. Az album, amelynek stúdióköltségei finn rekordot jelentő 250 000 eurot emésztettek fel, listavezető volt a Föld számos pontján. Németországban például csak a megjelenés hetében gazdára talált belőle 80.000 példány.

2004-ben látta elérkezettnek az időt a Green Day ahhoz, hogy megjelentessék a zenekar történetének legelső konceptalbumát. A szeptember 21-én kiadott American Idiot dalai meglehetősen markánsan fogalmazták meg a zenekar véleményét az amerikai aktuálpolitikáról. A Green Day ennek a korongnak köszönhetően összesen hét Grammy jelölést gyűjtött be, amelyekből két kategóriát meg is nyertek. A szakmai zsűri az év rock-albumának választotta az American Idiotot, míg a legjobb dal kategória győztese a Boulvard of Broken Dream lett.

Probot címmel jelentette meg története egyetlen nagylemezét 2004-ben a Nirvanaból, valamint a Foo Fighters-ből ismert Dave Grohl azonos nevet viselő projektje. Az albumon szereplő szerzemények zenei stílusa meglehetősen változatos volt, a stúdióban pedig számos metal-ikon bukkant fel, mint közreműködő. Egy 2007-es interjúban arról beszélt a projekt életrehívója, hogy több anyag nem várható Probot néven, mivel régi álmát, hogy gyermekkori kedvenc énekeseit egy albumon szerepeltesse, teljes mértékben sikerült megvalósítania.

Tűzkeresztség címmel 2004 szeptemberében jelent meg az Ossian katalógusának tizenharmadik nagylemeze. Az albumon, a friss szerzemények mellett helyet kaptak korábbi tételek is, természetesen az aktuális hangzáshoz igazított, újra rögzített változatban. A korong másik érdekessége az, hogy a zenekartól szokatlan módon, viszonylag sok, szám szerint három lírai hangvételű dal is felkerült a tracklistára.

Ahogy azt címe is sugallja, a 2004-es Vol 3:/The Sublimal Verses/ az iowai Slipknot harmadik nagylemeze. Egyben az egyetlen olyan mű a zenekar történetében, amelynek elkészítését a csúcs-producer, Rick Rubin felügyelte. A közös munka során nem igazán alakult ki baráti kapcsolat a stúdiómágus, illetve a zenekar tagjai között. A Slipknot frontembere, Corey Taylor például később így nyilatkozott a szakemberről: Túlértékelt, túlfizetik, soha többé nem fogok vele dolgozni! Az album egyik videója, a Duality, melynek költségeit jelentősen megnövelte az az 50 000 dollár, melyet a forgatás helyszínéül szolgáló családi házban keletkezett károk kijavítására kellett fordítani.

A halál az egyetlen dolog, melyet nem tudsz irányítani, nyilatkozta 2004-ben Joel Madden a Good Charlotte frontembere egy újságírói kérdésre, akkori nagylemezük a The Chronicles of Life and Death médiaturnéján. A zenekar sorsát viszont meglehetősen jól tudták irányítani, hiszen az albumból csak az Egyesült Államokban elkelt 1 millió példány, valamint a Sum 41-el közös lemezbemutató turnéjuk is magas nézőszámokat produkált.

Régen tapasztalt sikert aratott a Motörhead tizenhetedik sorlemeze, az Inferno. A 2004 június huszonkettedikén kiadott albummal  a zenekar történetében első alkalommal tudtak bekerülni a német lemezeladási lista legjobb tíz előadója közé. Lemmyék túlságosan sok külsős vendéget ezúttal sem hívtak a stúdióba, a három zenekari tagon kívül csak a vonós hangszerekért felelős Curtis Mathewson, valamint a gitármágus Steve Vai játéka hallható a korongon.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár