7 végzetes pillanat

Sorsfordítás – tablókon tárul fel az erőszakos téeszesítés története Nagykanizsán

2018. március 28. 14:54 MTI

A vidéki városok közül elsőként Nagykanizsán látható keddtől a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) Sorsfordítás - A paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962 című szabadtéri vándorkiállítása.

Sorsfordítás - A paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962
(neb.hu)

A nagykanizsai Thury György Múzeum udvarán felállított tablók bemutatása alkalmából Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy a paraszti társadalom felszámolása szovjet mintára történt Magyarországon. Sajnos hajlamosak vagyunk azonban megfeledkezni arról, hogy néhány évtizede 0132milyen pusztítást kellett elviselnie a magyar társadalom gerincének, azoknak, akik verejtékes munkájuk árán élelemmel látták el az országot” - fogalmazott.

A kiállítás bemutatja a közelmúltunk egyik „elhallgatott, titkolt vagy éppen elfeledett” korszakát. Ami a második világháború után a parasztsággal történt, az ma is sokaknak zsigeri valóság, hogy „kisemmizték, megnyomorították, tönkretették a családjukat” az erőszakos téeszesítéssel, voltak, akiket kényszermunkára hurcolták a Hortobágyra, hogy megtörjék őket. Ez „megbocsáthatatlan bűn, történelmi gaztett” - mondta a politikus.

Azzal folytatta, hogy tudnunk kell arról, ami velünk, családunkkal, nemzetünkkel történt, hogy „felismerjük, ha valaki hasonlóra készül”. A „gonosz” ugyanis csak azt várja, hogy „pillanatnyi figyelmetlenségünket kihasználva újra életre keljen”.

Az 1945 után „a lábát külső segítséggel megvetett diktatúra célja, hogy átalakítsa, megváltoztassa a magyar társadalmat, eltörölje a hagyományokat, és olyan útra kényszerítse a magyarokat, amely idegen tőlük”. Ma ugyanezt látjuk, „átalakítani és gyengíteni, utána pedig uralkodni rajta” - fogalmazott a politikus.

Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke arról beszélt, hogy a tablók közel 15 év folyamatát mutatják be, hogy 1945-től kezdve „először lopakodva, majd egyre nyíltabban” miként próbálták meg a parasztságot megtörni, azt a réteget, amelyik a magyar társadalom gerincét alkotta.

Nagyon különböző eszközök voltak, ismert „a kemény, brutális fizikai erőszak”, de a kiállítás inkább a propagandát mutatja be, „hogyan próbálták meg az emberek gondolkodásmódját befolyásolni, hazudni, egy olyan világot bemutatni, amelynek közel sem volt köze a valósághoz”. A tárlat arra emlékeztet, hogy „egy erőszakos diktatúrára törő hatalom hogyan hazudta el a valóságot, hogyan kényszerített hallgatásra családokat” - jelezte.

Az erőszakos téeszesítés történetét felvillantó tárlat mellett egy erről készült rövidfilmet is bemutattak Nagykanizsán, majd az érdeklődők történészekkel beszélgethettek a korszakról. A kormány támogatásával létrehozott vándorkiállítás az év során további városokban is látható lesz.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!