2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sokáig úgy tűnt, átok lengi körül a Panama-csatorna építését

2022. szeptember 26. 17:56 Múlt-kor

Panama neve mostanság inkább a különböző adózási trükkök kapcsán kerül be a sajtóba, és természetesnek vesszük, hogy a nagy teherszállító hajóknak nem kell megkerülniük egész Dél-Amerikát. Pedig korántsem volt biztos, hogy a Közép-Amerikát átszelő csatorna ott épül meg, ahol végül elkezdték, sőt, az sem, hogy egyáltalán befejezik-e valaha. Az építkezést ugyanis korrupciós botrányok sorozata árnyékolta be, arról nem is beszélve, hogy ezalatt vendégmunkások ezrei haltak bele a különböző trópusi betegségekbe.

Panama-csatorna
Az első hajó áthalad a gatúni zsilipen a Panama-csatorna megnyitását követően, 1914. augusztus 15.

Az első felfedezők

Panama már a legkorábbi időkben felkeltette a spanyol konkvisztádorok figyelmét. Kolombusz Kristóf utolsó útján, 1502-ben végighajózott a földszoros partjai mentén.

Az igazi felfedezés azonban alighanem Vasco Núñez de Balboa nevéhez fűződik, aki először szelte át a későbbi Panama területét.

Balboa elsőként pillantotta meg a Csendes-óceánt, igazolva ezzel azt, hogy Amerika egy önálló kontinens. Már a felfedezés pillanatában feltámadt az igény arra is, hogy lerövidítsék a két óceán közötti utat.

Balboa felfedezőútja nem nélkülözte azokat a bajokat, amelyekkel századok múlva is meg kellett küzdeni. Az általa, és konkvisztádortársai által alapított telepeken a szokatlan klíma, és a trópusi betegségek megtizedelték a betelepülőket. Balboa vesztét is az új gyarmat okozta: a rivális terület kormányzója elfogatta és lefejeztette.

Ennek ellenére már V. Károly császár idejében felmerült, hogy nagyon hasznos lenne, ha a spanyol hajók közvetlenül el tudnák érni a Csendes-óceánt, és megnyílna az út a gazdag Távol-Kelet felé.

Felmerült egy csatorna kiásása is, de a korabeli technológiai és anyagi feltételek még nem voltak megfelelőek az építkezés kivitelezéséhez.

Ráadásul az erősödő kalóztevékenység, és a rivális hatalmak felemelkedése miatt, a perui és más dél-amerikai gyarmati kormányzóságok nem bánták azt, hogy egy földnyelv védi meg őket az Atlanti-óceánon garázdálkodó ellenségeiktől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vasco Núñez de Balboa megpillantja a Csendes-óceánt egy hegytetőről Dariénben, a mai PanamábanHerman Moll térképész 1729-es vázlata alapján készült térkép a „Kaledónia-öbölről”, keleti partján Új-Edinburgh-val. A ma itt található kisebb település neve Puerto Escocés, azaz Skót Kikötő.Karibi munkások fizetést kapnak a Panama-csatornánál egy 1888-as fametszetenFrancia mérnökök családjaikkal és szolgáikkal a Panama-csatorna építésénTheodore Roosevelt amerikai elnök koronaként viseli a Panama-csatornát, mint legnagyobb vívmányát a Judge című szatirikus lap 1904. június 4-i számának címlapjánA Gatún-zsilip felső kamrájának építése 1910-ben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár