2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Soha nem látott, száz éves fotókon az Antarktisz

2017. július 27. 13:53

Manapság már korántsem láthatjuk olyan szemmel a fagyos déli kontinenst (amelyről néhány hete egy Pest megyényi terület vált le, májusban pedig zöldellni kezdett), mint Herbert Ponting brit fotográfus, aki a 20. század hajnalán, évtizedekkel azelőtt készíthetett képeket az Antarktiszról, hogy a klímaváltozás szele elérte volna azt.

A Föld legszelesebb, leghidegebb és egyben legszárazabb helye – amelyről elsőként 1907-ben készültek publikált felvételek – már régóta vonzza a kalandorokat és felfedezőket. Robert Falcon Scott 1910 júniusában kelt útra, hogy meghódítsa a Föld utolsó ismeretlen pontját, a Déli-sarkot. Az ausztráliai Melbourne kikötőjében egy szűkszavú távirat várta, amelyben Amundsen tudatta vele: ő is a Déli-sarkra tart. Minden idők legnagyobb sarkkutatója eredetileg az Északi-sarkra készült, ám miután azt 1909-ben elérte az amerikai Peary, az utolsó pillanatban célt változtatott. A halálos verseny végkimenetele jól ismert. A brit Scott expedíciójával tartott Herbert Ponting fotográfus is, akinek a tragikus útról készült felvételeit itt és itt mutattuk be.

A fotós, aki idejében visszafordult, túlélte az expedíciót, ám évekkel később ismét a fagyos kontinensen találta magát, útjáról pedig gyönyörű képeket készített, azonban ezek nagy része sohasem került publikálásra. A fekete-fehér, pingvincsaládokat, napozó fókákat, különleges természeti képződmények és a sarkköri felfedezők mindennapjait ábrázoló fotóit a National Geographic közölte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár