2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Sógora tanácsa kellett ahhoz, hogy rendeződjön XVI. Lajos nemi élete

2019. május 16. 10:13

„Csakugyan nem? De hiszen ez az első dolog, amit egy nőn szemrevételez az ember”  – reagált XV. Lajos francia király, miután unokája leendő hitvesének melleivel kapcsolatos faggatózására a bécsi francia követ pirulva csak annyit felelt, hogy nem figyelte meg őket. A király nem sokkal később közeli tapasztalatokat szerezhetett a mindössze 14 éves új családtagról, Marie Antoinette osztrák főhercegnőről.

esküvő
Kép forrása: mentalfloss.com

1770. május 16-án ugyanis eljött Lajos Ágost francia trónörökös, a későbbi XVI. Lajos és Marie Antoinette esküvőjének napja. Bár a ragyogó délelőtti napsütést később eső váltotta föl, a mintegy hatezer fős tömeget a szertartás díszleteinek lenyűgöző látványa bőven kárpótolta. Az ifjú házasokon azonban a megilletődöttség jelei látszottak. A félénk, kövérkés, jóképűnek aligha nevezhető Lajos Ágost, miután közönyösen végighallgatta az esküvői misét, remegő kézzel húzta fel a hitvesi gyűrűt a gyönyörű Marie Antoinette ujjára, a dauphine zavaráról pedig a nem sokkal később aláírt házassági szerződésen éktelenkedő tintapaca tanúskodik.

A fiatal pár már az első éjszakán újabb kínos helyzetben találta magát. Mindenki azt várta, hogy a trónörökös teljesíti házastársi kötelezettségét, ez azonban nemcsak a nászéjszakán, hanem a következő hét év során sem sikerült neki. Marie Antoinette bátyja, II. József német–római császár tanácsaira volt szükség ahhoz, hogy a házaspár szexuális élete rendeződjön. 

A dinasztikus házasságra nemcsak az intim együttlétek hiánya, hanem egy tragédia is árnyékot vetett. 1770. május 30-án Párizsban nagyszabású ünnepséget szerveztek az ifjú pár egybekelésének örömére. A tűzijáték megtekintésére összegyűlt óriási tömeg igyekezett minél közelebbről figyelni a látványosságot, azonban beszorult a XV. Lajos térre, mivel a rue Royale-nál gödrök torlaszolták el a kijáratot. Hatalmas tülekedés alakult ki, amelynek következtében 130 ember vesztette életét. Huszonhárom évvel később ugyanezen a téren fejezték le XVI. Lajost és Marie Antoinette-et.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
XVI. Lajos (kép forrása: kingswoodart.com)Marie Antoinette (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!