2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rizsföldjét művelte, 2000 éves hangszerre bukkant a kínai gazda

2016. július 25. 10:24 MTI

Kétezer éves hangszert emelt ki egy az esőzések miatt felduzzadt vízű patakból a közép-kínai Hunan tartományban egy rizsföldjén munkálkodó gazda. A bronz tárgy rendkívüli hasonlóságot mutat egy a Hszianghszi Múzeum gyűjteményében található, harangjátékhoz tartozó hangszerrel.

A hömpölygő vízből elő-előbukkanó, zöldes színű, 30 centiméter hosszú, csaknem 1 kilós, pontokkal és fonatokkal díszített üreges fémtárgyat a gazdálkodó hazavitte. Ajkou faluban lévő otthonában lefényképezte, majd beutazott a városba és a fotókat megmutatta az elöljáróság kulturális hivatalában. Csang és földijei sejtették, hogy kincsre akadhatott, mivel a környéken az 1950-es, majd az 1990-es években már több régi, történelmi műtárgy is előkerült a föld alól. Ráadásul a férfi apja két évtizede talált már valami hasonlót. Mivel azonban nem tudta, hogy mi lehet, szomszédjának adta, aki egy hulladéktelepen eladta 8 jüanért, vagyis mai áron számítva kicsivel több mint 340 forintért.

Az ifjabb Csang esetében szakértők megállapították, hogy a bronz tárgy rendkívüli hasonlóságot mutat egy a Hszianghszi Múzeum gyűjteményében található, harangjátékhoz tartozó hangszerrel. Mindkettő eredetét a Kr. előtti 447-221 közötti időszakra, a hadakozó fejedelemségek korára tették. Csang Cse-lin "becsületes megtaláló" a Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint 20 ezer jüan (855 ezer forint) jutalmat kapott és egy oklevelet, amely azt tanúsítja, hogy önként jelentette és átadta az értékes műtárgyat. Ez az eddigi egyik legnagyobb összegű ilyen jutalom. Adományozói azt szeretnék, ha másokat is a Csangéhoz hasonló lépésre ösztönözne hasonló helyzetben. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár