2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Ritka képek az 1988-as, első Moszkva Szépe versenyzőiről

2020. március 25. 13:19 Múlt-kor

Míg a XX. században a nyugati kultúrában természetesnek számítottak a szépségversenyek és a divat szeretete, később pedig a hiányosabban öltözött lányok bemutatói, a Szovjetunióban nem volt nagy hagyománya a „szépség ünnepének”. Mi több, 1959-ben hivatalosan is betiltották a hasonló rendezvényeket. A változás szelét Gorbacsov 1985-ös megválasztása jelentette, ami magával hozta a társadalmat gúzsba kötő szigor enyhülését is. A három évvel később, a Luzsnyiki Sportpalotában megrendezett, első Moszkva Szépe verseny már valóságos szenzációnak számított a gazdaságilag egyre gyengülő szuperhatalom elnyomott polgárai számára. Egyesek szerint jóval nagyobb hazai és nemzetközi figyelmet kapott, mint Gagarin 1961-es, történelmi űrutazása.

Moszkva Szépe
A képgalériáért kattintson a fotóra

A szépségversenyt a német Burda Moden divatmagazin szponzorálta, amely egy évvel korábban az első nyugati magazinként jelenhetett meg a Szovjetunióban. A zsűri tagjainak sorában pedig természetesen helyet kapott az újságalapító, Aenne Burda is. A versenyre bárki nevezhetett a külföldi filmgyártók, producerek, divatguruk és egyéb befektetők nagy örömére, akik a korabeli források szerint elámultak az orosz lányok szépségén, és sokaknak kínáltak szerződést.

Egy társadalmat azonban nem lehet ilyen gyorsan megváltoztatni, a hivatalos szovjet közvélemény szemében a versenyen részt vevő, magukat hiányos öltözékben a televízió kamerája előtt mutogató nők tisztességtelen perszónáknak számítottak, akiket az erkölcsi normák meghatározott szintje alá lépve inkább tulajdonítottak bájaikat áruló nőszemélyeknek, mint a szépség megtestesítőinek.

A versenyt végül egy iskoláslány, Masa Kalininya nyerte

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár