2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Ritka felvételeket mutattak be Ernest Shackleton híres antarktiszi expedíciójáról

2016. április 11. 13:00 MTI

Kiállítás nyílt a hét végén Manchester Központi Könyvtárában Ernest Shackleton brit felfedező 1914-es antarktiszi expedícióját megörökítő páratlan felvételekből. A celluloidon és törékeny üveglemezen őrzött negatívokat a földrajzi társaság raktáraiban őrizték több mint 80 éven át.

Ernest Shackleton híres antarktiszi expedíciója

A kiállítást szervező brit Királyi Földrajzi Társaság szerint az újonnan digitalizált felvételek korábban soha nem látott részletességgel mutatják be az expedíciós csapat epikus túlélési küzdelmét, mielőtt hajójuk megrekedt a jégtáblák között és azután, hogy elsüllyedt. A kiállítás középpontjában az a több mint 90 felvétel áll, amelyet a brit felfedező hivatalos expedíciós fotográfusa, Frank Hurley készített és a legzordabb körülmények között is megmentette őket, hogy az emberi túlélést dokumentálhassa. A celluloidon és törékeny üveglemezen őrzött negatívokat a földrajzi társaság raktáraiban őrizték több mint 80 éven át.

"Mint a modern dokumentarista fotográfusok egyike, az ausztráliai születésű Hurley azt remélte, hogy felvételei a lehető legnagyobb méretekben lesznek láthatóak. Száz évvel később szándéka megvalósult, hatalmas másolatok - néhányuk 2-2 méteres méretben - készültek, ezek állnak a kiállítás középpontjában, lenyűgözve és csodálattal töltve el nézőiket" - magyarázta a földrajzi társaság szóvivője.

Shackleton 1914-ben indult hajójával a Déli-sark meghódítására. A hajó azonban megrekedt a jégtáblák között, és jégpáncél tíz hónappal később elsüllyesztette. Az expedíció tagjai 1916 áprilisáig éltek a jéghátán, majd három mentőcsónakkal sikerült eljutniuk az Elefánt-szigetre. Onnan Shackleton és öt társa az egyik csónakkal átkelt a György király-szigetre. Tizenhat napi tengeri út után kötöttek ki, és indultak segítségért a bálnavadászokhoz. Végül az expedíció minden tagja épségben hazatért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 12.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár