Hitler elfeledett szövetségesei

Prága tulajdonában maradt Alfons Mucha monumentális festményciklusa, a Szláv eposz

2017. október 20. 15:34 MTI

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című festményciklusának, nem a Mucha család - döntött csütörtökön a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Alfons Mucha
Alfons Mucha

John Mucha megkérdőjelezte, hogy Prága városáé lenne a nagyapja által a múlt század húszas éveiben festett Szláv eposz. Azt kérte a bíróságtól: állapítsa meg, valójában ki is a tulajdonosa a húsz nagyméretű képből álló festményciklusnak. Az unoka ezzel akkori nyilatkozatai szerint azt szerette volna megakadályozni, hogy a festményciklust Prága Japánban is kiállítsa. Tokióban a Szláv eposzt 662 ezer ember nézte meg, amit a rendezők nagy sikernek tekintenek.

John Mucha beadványát arra alapozta, hogy nagyapja ugyan valóban a városnak ajándékozta a Szláv eposzt, de azzal a feltétellel, hogy a főváros a nagyméretű festmények számára saját galériát épít. Ez máig nem történt meg, így az ajándékozás érvénytelen.

I. Nagy Simeon bolgár cár

A bíróság szerint Alfons Mucha soha nem volt a festményciklus tulajdonosa, azt azzal a szándékkal festette, hogy Prágának ajándékozza. „Alfons Mucha tulajdonjoga az ügyben nem nyert bizonyítást” - nyilatkozta Iveta Veselá, a prágai bírói tanács tagja.

A festményciklust eredetileg Charles Crane amerikai mecénás rendelte meg Muchától, az árát ki is fizette a művésznek, majd a művet Prágának ajándékozta. A korabeli dokumentumokban is ez a tény szerepel. A bíróság megállapította, hogy Prága eddig valóban nem tartotta be egykori ígéretét és nem épített megfelelő kiállítótermet, de ez a város tulajdonjogát nem érinti. A város jelenlegi önkormányzata már mérlegeli a megfelelő múzeum, kiállítótermek létrehozását.

A grünwaldi csata

A szlávok történelmét megörökítő festményciklus húsz nagyméretű képét 2012-ben a prágai Kereskedelmi Palota nagytermében állították ki, amely a Cseh Nemzeti Galéria hivatalos kiállítóterme. Korábban több mint négy évtizeden át a dél-morvaországi Moravsky Krumlov kastélyában volt, mert Prágában nem volt számára megfelelő kiállítóterem. A képciklus Prágában előzőleg csak 1928-ban volt rövid ideig látható, később évtizedekig raktárban őrizték, majd 1963-ban Moravsky Krumlovba került.

Szigetvár ostroma

Alfons Mucha 1860. július 24-én született Ivancice morva kisvárosban apja második házasságából. A szecesszió nagymestere 1939. július 14-én Prágában halt meg.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Szigetvár ostromaA grünwaldi csataI. Nagy Simeon bolgár cár
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!