2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Ötezer éve fogja egymás kezét a szibériai előkelő és ágyasa

2016. július 13. 15:15

Régészek egy csoportja Szibériában felfedezett egy sírt, amelyben egy pár már mintegy 5000 éve fogja egymás kezét. A csontvázakat különleges, fehér jádéből készült gyűrűk díszítik, és az egyik közülük a férfi szemgödre felett van elhelyezve.

Ötezer éve fogja egymás kezét a szibériai előkelő és ágyasa

A Bajkál-tó közelében megtalált két csontváz feltehetően egy ősi szibériai előkelőé és fiatalabb ágyasáé vagy feleségéé – olvasható a Siberian Times honlapján. Az orosz kutatók különös módon eddig még nem szolgáltak részletekkel  arról a fémeszközről, amelyet egy bőrtok belsejében találtak a férfi térdkalácsai között. A férfi mellkasán emellett három jádégyűrű volt elhelyezve, és egy 50 centiméter hosszú jádetőrt is találtak a helyszínen. A temetkezési helyszínen feltételezések szerint a bronzkori Glazkov-kultúrához tartozó, a világ legrégebbi, legmélyebb és legnagyobb tava, a Bajkál-tó közelében élt személyek nyugszanak.

Dimitrij Kicsigin, az Irkutszki Nemzeti Technikai Kutatóintézet tudósa szerint a gyűrűk valamiképpen „kötődnek azokhoz az elképzelésekhez, amelyeket [a sírban fekvő személyek] a túlvilágról alakítottak ki. (...) Nagyon érdekes lenne, ha  ki tudnánk deríteni, mire használták a hatalmas jádekést, amelyet a nő mellett találtunk.”  A férfi koponyáján és lábai körül gím- és pézsmaszarvasfogakat is találtak. A hím csontváz épen maradt fent, a nőit azonban rágcsálók dézsmálták meg.

A helyszín, ahol a maradványokat megtalálták, és ahol korábban már neolitikumi leletekre is bukkantak, a bronzkori ember számára szent helynek számított. A kutatók nem tárják fel a felfedezés pontos helyszínét, mivel attól félnek, a kincsrablók azonnal akcióba lépnének. A munkálatok a következő évben folytatódnak.

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Jádegyűrűk a mellkasonA tőr
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár