2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt híres beszéd az esőben

2016. április 2. 14:55 Múlt-kor

Világválság, eső és háború

Egyetlen amerikai elnöknek sem volt lehetősége olyan sokszor beiktatási beszédet mondani, mint Franklin Delano Rooseveltnek. Az Egyesült Államok 32. elnöke nem kevesebb, mint négy alkalommal intézhetett szónoklatot a tömeghez beiktatása alkalmából (a Kongresszus által 1947-ben elfogadott XXII. alkotmánykiegészítés előírta, hogy egy elnök legfeljebb két cikluson keresztül maradhat hivatalban). Nem meglepő, hogy a négy alkalomból nem minden esetben volt tökéletes az időjárás (főként akkor nem csodálkozhatunk, ha figyelembe vesszük, hogy a beszédeket január 20-án vagy 21-én szokták megtartani).

Roosevelt második beiktatási beszéde idején az Egyesült Államok – jórészt az elnök által bevezetett New Deal következtében – éppen kilábalóban volt a szinte az egész világot érzékenyen érintő gazdasági válságból. Az esőben tartott rendezvényen az elnök elismerését fejezte ki az amerikaiak elmúlt négyéves kitartó munkájáért, de figyelmeztetett: továbbra is komoly erőfeszítésekre lesz szükség.

Az elnök negyedik beiktatási beszéde idején, 1945. január 20-án a szövetséges hatalmak már rendkívül közel álltak a háború megnyeréséhez. Roosevelt a szerény külsőségek közepette zajló beiktatási rendezvényen (még fogadás sem követte a szónoklatot) egy rövid, komor beszédet tartott a hideg, esős időben is szép számban összegyűlt tömeg előtt. Ez volt az egyetlen olyan beszéd, amelyet nem a Capitoliumnál, hanem a Fehér Háznál tartottak. Roosevelt ekkor már súlyosan beteg volt, és a szónoklat után rögtön fia, Jimmy karjaiba borult. A fiú tudta: apja napjai meg vannak számlálva. Az elnök a háborús győzelmet már nem élhette meg, mivel kevesebb mint három hónappal később, 1945. április 12-én elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Bartók Béla útonA Gellért Szálló előttRajkné és fia az újratemetési ceremónián  Roosevelt második beiktatási beszédeRoosevelt negyedik beiktatási beszédeBarbara és George Bush a Kossuth-szobor előtt (MTI)Barbara és George Bush 1989. július 11-én (MTI)Rajkné fiával 1956. október 6-án (MTI)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár