2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi titkok tárulhatnak fel a gízai nagypiramis mélyén

2016. június 2. 18:33 MTI

Újabb radarvizsgálatnak vetették alá csütörtökön Egyiptomban a gízai nagypiramist abban a reményben, hogy a modern müon-elemzéssel kiegészített hőkamerás technológiának köszönhetően ősi titkok tárulhatnak fel a kövek mélyén.

A technológiát tavaly már alkalmazták a 4500 éves temetkezési hely "átvilágítására", az újabb vizsgálattal még több adatot akarnak gyűjteni a Kheopsz-piramis (más néven Hufu-piramis) felépítéséről. "A műszer jelenleg is dolgozik, és ha sikerül kimutatnia az általunk már ismert három kamra egyikét, akkor folytatni fogjuk a vizsgálatokat - közölte Zahi Havasz világhírű egyiptológus, akit csütörtökön neveztek ki az egyiptomi piramisok radarvizsgálatát végző tudóscsoport vezetőjévé.

A tavalyi hőkamerás vizsgálatok a piramis belsejében észleltek egy nagy eltérést - a legalsó sorban lévő három kőtömbnek a többinél magasabb volt a hőmérséklete. Havasz korábban csekély jelentőséget tulajdonított a radartechnológiának, mondván, azzal soha nem sikerült új felfedezést tenni. Novemberben egy tudományos tanácskozáson nyilvánosan össze is csapott Nicolas Reeves brit régésszel, aki azt állítja, hogy léteznek titkos, eddig feltáratlan kamrák Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájának falai mögött, és egyikük Nofertiti királynő maradványait őrizheti.

Havasz akkor azt javasolta, hogy a radartechnológiát olyan ismert sírok feltérképezésére használják, amelyekről köztudott, hogy vannak rejtett kamrái. A neves egyiptológus, aki korábban műemlékvédelmi miniszter is volt a hazájában, most a terepen már nem bírálta a technológiát. Azon a véleményen volt, hogy hasznos lehet a feltárások során, ha megfelelő kéz - mint az övé - irányítja.

"Egyiptológusokra van szükség a vizsgálatok felügyeletére, különben hiba csúszhat be. Remélem, hogy ezek a vizsgálatok segítenek pontosabb adatokat nyerni" - hangoztatta, hozzátéve, hiszi, hogy a Kheopsz-piramisban is van még egy felfedezetlen temetkezési kamra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár