2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyúl, tojás, hó, focimeccs: fotókon a múlt század húsvétjai

2021. április 5. 08:22 Múlt-kor

A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, emellett a feltámadással, újjászületéssel együtt a tavasz beköszöntének időszaka is, aminek a maga vallási és világi hagyományai, valamint rituáléi is kialakultak az évszázadok során. A 20. században is tovább éltek, ugyanakkor át is alakultak az ünnepkörhöz kapcsolódó szokások. A Fortepan fotóiból készült válogatásban ismerős jeleneteket fedezhetünk fel, ugyanakkor néhány meglepő epizód is bekerült a múlt század húsvétjait felelevenítő képek közé.

A húsvét legősibb tartalma azokhoz az ünnepekhez és misztériumkultuszokhoz kapcsolódik, amelyek a tavaszi újjáéledéssel függtek össze. Alapjait ezáltal az embernek a természethez való viszonya képezi. A húsvétvasárnaphoz az ételszentelés hagyománya kötődik. A húsvéthétfőnek egyházi jelentősége nincs, kizárólag népszokások köthetők hozzá, például a locsolkodás. A húsvéti tojás, füstölt sonka, fonott kalács mellett régiónként is változatos ételek kerültek az ünnepi asztalra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kellemes húsvéti ünnepeket kíván az SMS Viribus Unitis csatahajó legénysége, 1917. (Fortepan/Fábián László)1898 húsvétján a Városligetben nem uralkodott kifejezetten tavaszi hangulat. (Fortepan/Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei)Ünnepi pózolás, 1933. (Fortepan/Jankovszky György)A húsvét fő „kelléke” egy polgári lakás szobájában, 1908. (Fortepan/Karabélyos Péter)Húsvéti tojáskeresés Budapest XII. kerületében, 1935. (Fortepan/Ebner)Húsvéti tojáskeresés Budapest XII. kerületében, 1935. (Fortepan/Ebner)Útra készen, 1943. (Fortepan/Rados Tamás OSB)Királyhágó utca, Budai Helyőrségi Kórház húsvéti körmenete, 1937. (Fortepan/Szabó Dezső)Húsvéti gyerekprogram, 1937. (Fortepan/Vojnich Pál)Volt, aki nem locsolkodással, hanem gólzáporral ünnepelt: a húsvéti torna mérkőzése az FTC pályán, 1949. (Fortepan/Kovács Márton Ernő)Sokan választották a meccset szabadidős program gyanánt, 1949. (Fortepan/Kovács Márton Ernő)Húsvéti ajándékeső, 1966. (Fortepan/Jakab Antal)A boldog ajándékozott, 1966. (Fortepan/Jakab Antal)Fehér húsvét, 1973. (Fortepan/Fortepan)A húsvéti ételszentelésre igyekvők Porcsalmán, 1976. (Fortepan/Bencze László)Húsvéti ételszentelésre várakozók a porcsalmai Istenszülő oltalma görögkatolikus templom kertjében, 1976. (Fortepan/Bencze László)A húsvéti ételszentelés kellékei, 1976. (Fortepan/Bencze László)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár