Hitler elfeledett szövetségesei

Nyolc múmiát és több mint ezer szolgaszobrot rejtett egy egyiptomi sír

2017. április 21. 15:38

Régészek egy csoportja egy tíz koporsót, nyolc múmiát és több mint ezer temetkezési szobrot tartalmazó sírt tárt fel a Luxor mellett fekvő Draa Abul Nagaa nekropoliszban. A csapatnak meglehetősen keményen kellett dolgozni, hogy eredményt érjen el: 450 köbméter törmeléket kellett eltávolítaniuk az útból, hogy szabaddá váljon a sír bejárata.  

Userat sírjában talált koponyák
Userat sírjában talált koponyák

A „T” alakú sírban egy nyitott udvarból egy téglalap alapú teremhez lehet eljutni, amelyet egy folyosó köt össze egy második kamrával. A hosszanti kamra négy festett fakoporsót rejt, a belső hatot. A kutatók egy kilenc méter hosszú aknában több mint 1000 usébtit, az ókori egyiptomi sírmellékletek egy formájaként elhelyezett szolgaszobrot is találtak, valamint fa maszkokat és egy szarkofágfedél fogantyúját. Ilyen mennyiségű usébti egyszerre történő felfedezése komoly történelmi jelentőséggel bír.

Míg az emberi maradványok a bomlás különböző állapotában vannak – intakt, gyolcsba csomagolt múmiáktól a feldarabolt, csontvázszerű képződményekig –, a koporsók javarészt jó állapotúak. Vannak töröttek közöttük, ám továbbra is a sárga, vörös, kék, zöld és fekete élénk színeiben pompáznak.  

Az eredetileg egy XVIII. dinasztia korában, 3500 évvel ezelőtt élt városi bíró, Userat földi maradványait rejtő sírt a XXI. dinasztia idején kettős sírrá bővítették. Ez azt jelenti, hogy nem minden emberi maradvány és sírmelléklet köthető Userathoz vagy családtagjaihoz. A második kamrában talált múmiákat és fa szarkofágokat a XXI. dinasztia idején helyezték el a sírban. A belső kamra ugyancsak több, fajansz, terrakotta és fa usébtit, valamint narancssárga és zöld mintákkal befestett agyagedényeket rejtett.

A sírt azért nyitották meg a XXI. dinasztia idején, mintegy 3 ezer évvel ezelőtt, hogy még több múmiát helyezzenek el benne, védelmük érdekében, mivel ekkoriban a sírrablás meglehetősen gyakori volt – fejtette ki Mostafa Waziri, az ásatás vezetője. A teljes sírt még nem tárták fel, vagyis további jelentős leletekre lehet számítani. Legalább még egy kamra van, amelynek feltárásán a kutatók jelenleg is dolgoznak. A műemlékvédelmi minisztérium szóvivője, Nevine el-Aref szerint további múmiák felfedezésére számíthatnak az érdeklődők. 

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!