Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során
2017. március 20. 12:06
Korábban
A bálnahányadék, amely vagyonokat ért
Az ámbra egy szilárd, viaszos tapintású fakó szürke színű anyag, amely a bálnák emésztőrendszerében képződik az állatok bélfalának védelmére. A pézsma aromájú, sokak szerint meglehetősen ízletes ámbra rendkívül ritka. Ahhoz, hogy valakinek az asztalára kerülhessen, egy bálnának először azt ki kell hánynia, majd annak hónapok vagy évek múltán a partra sodródnia, hogy azt valaki megtalálhassa és begyűjthesse. Ennek megfelelően az ámbra a leggazdagabbak kiváltságának számított, így például II. Károly angol királyról tudjuk, hogy általában tojással együtt vagy sütemények mellé fogyasztotta. Az ámbra emellett a parfümgyártás egyik alapanyaga, ugyanis megakadályozza az illatok lebomlását. Összességében az illegális bálnavadászat egyik fő mozgatórugójának tartják napjainkban is.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Máig nem heverte ki teljesen a spanyol nép a polgárháborút 17:05
- Szinte egész életét a humanitárius tevékenységnek szentelte id. Antall József 13:35
- Évszázadok nyomában – Olaszország történelmi látnivalói 13:25
- Néhány rendtársa szerint az ördögtől kapta látomásait Ávilai Szent Teréz 11:20
- A gyógynövényektől a penészen át a higiénikus sebellátásig 09:05
- Tiltott szernek számít az agárversenyeken a népszerű potencianövelő tegnap
- Visszautasította a nemesi címet a szerénységéről híres Röntgen tegnap
- Bordélyház is szolgált az amiens-i német börtön foglyainak menedékéül tegnap