2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Nemzetközi felháborodást keltett a pozsonyi rendőrség fellépése az imádkozó tüntetők ellen 1988-ban

2021. március 25. 14:09 Múlt-kor

Vízágyúkkal és gumibotokkal verte szét a kommunista karhatalom a "földalatti" egyház által az emberi jogok és a hívők jogainak be nem tartása miatti tiltakozásul szervezett gyertyás tüntetést Pozsonyban 1988. március 25-én.

A 33 évvel ezelőtti gyertyás tüntetés az 1968-as Prágai tavasz elfojtása utáni Csehszlovákiában a kommunista államhatalom elleni legjelentősebb megmozdulás volt. A békés tüntetést az akkori egyházi "ellenzék" szervezte a 2015-ben elhunyt Ján Chryzostom Korec akkori püspökkel, későbbi bíborossal és több más neves személyiséggel az élen.

A nagygyűlés ismertetett célja az volt, hogy békés tiltakozással érje el a katolikus püspökök kinevezését, valamint a teljes vallásszabadság és a polgári szabadságjogok biztosítását.

A megmozdulás az akkori párt- és államhatalom széles körű ellenintézkedései, valamint a Pacem in terris (Béke a Földön) nevet viselő - a kommunista államhatalommal együttműködő katolikus papokat tömörítő - szervezet felszólítása ellenére is létrejött.

Este hat órára több ezer békés - gyertyákat és mécseseket kezükben tartó - tüntető gyűlt össze a Szlovák Nemzeti Színház előtti Hviezdoslav téren és a környező utcákban. A tiltakozás fő szervezőinek nagy része nem lehetett jelen, mivel őket vagy házi, vagy rendőrségi őrizetben tartották.

A helyszínen fokozott erőkkel jelen lévő rendőrség egy ideig nem lépett közbe. Majd miután a tömeg az állami és a pápai himnusz eléneklése után imádkozni kezdett, a rendőrség felszólította az összegyűlteket a távozásra.

Nem sokkal a rendezvény vége előtt a karhatalom vízágyúk és könnygázgránátok bevetésével valamint kutyás-gumibotos rendőrökkel oszlatni kezdte a tömeget. Az erőszakos tömegoszlatás során sokakat megvertek a rendőrök, többtucat tüntetőt és több járókelőt is elővezettek.

A kommunista hatalom durva közbelépését az egész nyugati világ elítélte. Az 1989-es rendszerváltás elő eseményének tartott megmozdulás 1993 óta az emberi jogokért folytatott küzdelem emléknapjának számít Szlovákiában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár