7 végzetes pillanat

Nem találtak sem vonatot, sem alagutat a náci aranyvonat keresői

2016. augusztus 25. 09:35 MTI

Nem találtak sem vasúti szerelvényt, sem alagutat az állítólagos náci aranyvonat keresői Lengyelországban. A remény hal meg utoljára - mondta a két kutató szóvivője, hozzátéve, hogy szeptemberben egy másik közeli helyszínen végeznek kisebb szabású kutatást.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Egy német és egy lengyel amatőr történész egy hete fogott lázas ásatásba a délnyugat-lengyelországi Walbrzych közelében, egy olyan helyen, ahol egy haldokló német katona vallomása és saját kutatásaik alapján a kincsekkel teli legendás vonatot sejtették a föld mélyén. A kincskeresők - Andreas Richter és Piotr Koper - szóvivője, Andrzej Gaik elismerte szerdán, hogy nem találták meg sem a keresett alagutat, sem az abban gyanított náci aranyvonatot.

A 170 ezer zloty (10 millió forint) költséggel kiásott három nagy gödröt szerdán kezdték betemetni nehéz földmunkagépekkel. Az ásatás eredménytelensége igazolja a földradarral és egyéb csúcstechnikával korábban végzett tudományos vizsgálatokat, amelyek nem mutatták ki semmiféle alagút- vagy vonatszerű objektum létét a mélyben. A remény hal meg utoljára - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy szeptemberben egy másik közeli helyszínen végeznek kisebb szabású kutatást.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!